Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Skijanje: Istegnite noge u samo 4 koraka prije nego što obujete pancerice

Foto: Shutterstock

Ova zima je vrlo hirovita i na žalost ljubitelja pravih zimskih radosti do sada bez snijega. Ali snijeg nas još uvijek može iznenaditi i priuštiti nam nezaboravne trenutke.

Nezaboravne mogu biti ozljede ali i zabava na snježnim i ledenim stazama. Kako se možemo pripremiti? Skijaši su odavno trebali započeti pripreme za skijanje jer je kondicioni trening nužan kao i priprema balansa i korekcija posturalnih skraćenja koji mogu remetiti adekvatnu funkciju tijela i rezultirati ozljedom. Većina skijaša je već provela tjedan dana na snijegu i zadovoljno očekuju povratak na snijeg bar još koji vikend. Ostali ljubitelji skijanja mogu ispuniti svoje skijaške želje i na Sljemenu ili okolnim padinama.

Što je to pareza facijalisa, kako ju prepoznati i kako rehabilitirati?

Kako se pripremiti? Najvažnija je adekvatna skijaška oprema koja će sa dobrom regulacijom vezova spriječiti ozljede. Važno je osigurati nekoliko tjelesnih funkcija prije nego stanemo na snijeg. Skijanje navečer nakon radnog vremena provedenog u uredu sjedeći je vrlo opasno ,jer je tijelo zaključano u sjedećoj poziciji na kraju dana već umorno i bez obzira na adrenalin i zadovoljstvo teško je kontrolirati neuobičajena naprezanja. Osim udobne, tople odjeće i obuće važno je kratko zagrijavanje ili istezanje na snijegu.

Prije postavljanja pancerica istegnite stopala u svim smjerovima:

 1. Stojeći gurajte koljeno naprijed da se istegne taban i stražnja velika tetiva potkoljenice.
 2. Zatim istegnite dorzum = gornji dio stopala tako da savinutim koljenom postavite stopalo na dorzum i laganim ispružanjem koljena jako i polako istežete prednji gornji dio stopala.
 3. Aktivno istezanje učinite na vanjskom rubu stopala sa osloncem na mali prst i vanjski rub stopala.
 4. Na kraju istegnite i unutarnji rub stopala od palca prema gležnju. Upozoravam da se kod jako skraćenih mišića i fascija stopala pri zadnjoj vježbi može javiti grč te je potrebno ciljano pritisnuti zgrčeni mišić barem minutu da otpusti napetost.

Odluke koje fizioterapeut savjetuje za 2018. godinu

Svakako učinite istezanja sa obje noge

 • nekoliko puta se podignite na prste pa na pete
 • brzim kretnjama se nekoliko puta podižite na prste da aktivirate stražnje potkoljene mišiće i sada ste spremni za obuvanje.
 • zarobljeni u poziciji sa malo savinutim koljenima i čvrsto stegnutim gležnjevima tijelo se naginje naprijed a vi se pokušajte istegnuti što je više moguće prema vrhu skija. Ako teško održavate ravnotežu pomognite si osloncem na oba štapa.
 • važno je aktivirati i prednju natkoljenu grupu mišića jer štiti koljena i najopterećenija je kod skijanja.
 • pokušajte sjesti na pete pancerica a vitalniji se mogu i leći na skije gornjim dijelom leđa. Nakon istezanja potrebno se je snagom mišića podići u uspravan položaj ,a možete si i tu vježbu pomoći oslanjanjem na štapove.
 • preostala vam je mobilizacija kukova pa ćete gurnuti desni kuk u stranu i istegnuti se u lijevo gornjim dijelom tijela i rukama iznad glave. Indentično istezanje izvedete u drugu stranu.
 • gurnite jedan kuk naprijed a drugi natrag i tako malo rotirajte zdjelicu.
 • ramena rotirajte tako da ih nekoliko puta podignete i intenzivno spustite dolje a da pritom osjetite da ste spojili lopatice.
 • rotirajte ramena punim krugom natrag a zatim puni krug naprijed.
 • držeći sa obje ruke štap istegnite ruke visoko gore i iza glave ,obavezno pruženim laktovima.
 • pokušajte staviti štap iza glave sa uspravnim gornjim dijelom tijela te povlačite laktove jako natrag spajajući lopatice.
 • stavite štap iza leđa i odmaknite ga od tijela nekoliko puta
 • podižite štap klizeći po leđima tako da gurate savijene laktove što više natrag.
 • okrenite glavu iza sebe i pogledajte što veći kut u oba smjera.

Ovim vježbama ste mobiliziralo veliki dio tijela i sada se možete početi skijati.

Savjet: tijekom skijanja pijte toplu tekućinu:blagi čaj ili toplu limunadu ili vodu da održite elasticitet fascija=mekih tkiva, kada osjetite umor ne forsirajte još jednu vožnju jer obično tada se dešavaju ozljede, pazite na sebe i ustale sudionike i uživajte u snježnim radostima.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo