Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Spavanje – kako legnete tako utječete na svoje zdravlje

Svatko ima svoj mali ritual spavanja. Netko spava „kratko i intenzivno“, netko se budi nekoliko puta i okreće u drugi položaj, netko ustaje do toaleta nekoliko puta, netko spava par sati a zatim je budan „ko riba“. Zašto spavanje nije uvijek odmor tijela i priprema za nove izazove? Zašto treba slušati svoje tijelo i nastojati popraviti loše navike?

Spavanje je prirodno stanje, dio bioloških ritmova koji se ciklički izmjenjuje sa stadijem budnosti.

Spavanje je mirovanje tijela u kojoj se svijest odmara, podsvijest popravlja i priprema, sustav za pokretanje ( mišići, kosti, zglobovi) naizgled nisu u funkciji, a unutarnji organi vrijedno rade smanjenim je intenzitetom (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje).Prevladava rad parasimpaticusa, a mijenjaju se biopotecijali mozga kroz 4 faze moždanih aktivnosti non REM spavanja i mi se sjećamo sanjanja.

Kako do najboljeg odmora?

Znanstvenici su utvrdili da bismo trebali pratiti biološki sat i spavati od 22 sata do 6 ujutro kako bismo se najbolje odmorili i održali optimalno zdravlje. Ljudsko je tijelo predodređeno da bude u stanju odmora, popravaka i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove. Ako idemo nasuprot prirodnoga reda i dizajna našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Npr.ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 10 h navečer) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše tijelo se ne odmara!

Primjer dobrog odmora

  • 21.00 – 22.00 – Tijelo eliminira toksične kemikalije iz imunološkog sustava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21.00 h i 22.00 h da bi tijelo pravilno izvršilo vegetativne funkcije.
  • 22.00 – 01.00 – Jetra eliminira otrove i regenerira se.
  • 00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.
  • 00.01 – 03.00 – Žučni mjehur eliminira toksine i obnavlja se.
  • 03.00 – 05.00 – Pluća eliminiraju toksine i obnavljaju se.
  • 05.00 – 07.00 – Debelo crijevo eliminira toksine i obnavlja se a poželjno je i pražnjenje u to vrijeme .
  • 07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali, hranjive tvari upijaju se u probavnom traktu te je pravo vrijeme za doručak.

Vrijeme i pozicije spavanja određuju da li ćemo se odmoriti, regenerirati ili ćemo se umoriti ležeći na lošem ležaju ili u lošoj poziciji.

Glavne karakteristike kvalitete spavanja očituju se kratkoročno kao na primjer ukočenost vrata, zaležana utrnuta ruka, pospanost, glavobolja ili dugoročno; pretilost, diabetes, apnea, oštećenje perifernih živaca (utrnute noge), otekline, hormonalni disbalans.

Zašto je tako važan položaj prilikom spavanja?

Naše tijelo je divna funkcionalna cjelina kojom se služimo da ostvarimo svoje zamisli. Cjelovitost tijela omogućava fascija=vezivni omotač svih struktura i organa. Svi naši mišići, kosti, zglobovi, organi su unutar trodimenzionalne fascije koja nam daje tjelesni oblik, a sve je unutar tijela međusobno povezano i ovisno. Kada liježemo naše tijelo se prilagodi djelomično podlozi pa se rotira, uvija ili postaje napeto a kroz dulje vrijeme i bolno. Podloga na kojoj redovito spavamo treba biti kvalitetno ravna i podatna pritiscima svakog dijela tijela. Zbog fizioloških krivina prema naprijed područje vratne i lumbalne kralježnice, a zakrivljenost natrag je zatiljak, grudna kralježnica i stražnjica potreban nam je i jastuk ili valjak pod vrat i glavu ,a ponekad i pod onaj dio tijela koji ne liježe udobno na podlogu. Visina jastuka ne smije narušavati fiziološku zakrivljenost vratne i grudne kralježnice.

Svatko bira najugodniji položaj za spavanje na koji je navikao, ali položaj spavanja se noću često mijenja i može se uvježbati ako je potrebno.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo