Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Svaka vaša misao trenutno djeluje na vaše tijelo

Tijekom bilo koje vrste rekreacijskog ili vrhunskog sportskog treninga treba biti apsolutno koncentriran ne samo na “motoriku”, tj. pravilno izvođenje pokreta, nego na tetive, disanje ili otkucaje srca.

Neovisno o tome definiramo li ljubav kao najplemenitiju od svih emocija (L. Taylor) ili možda samo kao privremeno stanje akutnog psihičkog poremećaja (W. Alen), ortodoksni psiholozi sve će pokvariti konstatacijom (A. Maslow) kako je u suštini sve to tek posljedica složenih biokemijskih procesa u mozgu. I otvorit će ono vječno pitanje neprekidne međuzavisnosti našeg tijela i duha. No, kakve sve to ima veze s vježbanjem?

Povećajte učinak treninga

Jogijski teoretičari, premda nisu izučavali ni Platona, ni Aristotela (a pogotovo ne Marxa), ipak su milenijima unatrag analizirali odnos duhovnog i materijalnog, posebno utjecaj psihe na tijelo i obrnuto. I zaključili su isto ono što i većina suvremenih sportskih trenera: učinak treninga je barem 20 posto veći ako svoje misli potpuno usredotočite na tijelo tijekom vježbanja. Psiho-fiziologija je davno dokazala da svaka naša misao doslovce iste sekunde (!) djeluje na tijelo: na stjenku želuca, na srce, tlak, krvne žile, crijeva…

Stoga tijekom bilo koje vrste rekreacijskog ili vrhunskog sportskog treninga treba biti apsolutno koncentriran ne samo na “motoriku”, tj. pravilno izvođenje pokreta, nego na tetive, disanje ili otkucaje srca. Misli moraju dati impuls tijelu, poticati ga, ali i registrirati što se sve događa “s druge strane”, u zglobovima, kralježnici, mišićima…

Vježbe joge, koje se u pravilu izvode polako i kontroliranim pokretima, pružaju izvanrednu priliku usvojiti ovakav pristup treningu. Posebno se kod ove današnje koncentrirajte na disanje i aktivnost mišića slabinskog dijela kralježnice!

Istezanje ramena i grudnog koša

Iz početnog stojećeg položaja razmaknutih nogu uz duboki polagani udisaj podignite ruke do visine ramena i zadrite dah koliko vam je ugodno, a potom se uz izdisaj savijemo prema naprijed dok gornji dio tijela ne dođe u paralelan položaj s podom. Ruke blago potiskujemo gore. Uz novi udisaj podižemo se u položaj s raširenim rukama, ponovo malo zadržimo dah, a zatim uz mirni izdisaj spustimo ruke uz tijelo i potpuno se opustimo.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo