Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Vitamin C – vitalna molekula za zdravlje kože

foto: Shutterstock

O zaštiti kože od sunca kremama i ostalim preparatima – bilo prirodnim ili kozmetičkim, imamo osjećaj da sve znamo te bez njih ne izlazimo na sunce. Ali znamo li kako na kožu i njezinu zaštitu djelovati iznutra i zaštititi ju od fotostarenja te izlaganja jačim i intenzivnijim zrakama?

Osim brojnih dobrobiti koje posjeduje vitamin C, jedna od vrlo važnih njegovih uloga je i antioksidativna zaštita stanica. Vitamin C ima sposobnost da kemijski neutralizira štetne slobodne radikale. Slobodni radikali su vrlo reaktivne molekule iz okoliša koje mogu uzrokovati brojne bolesti; bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, starenje, rak…

Antioksidativno svojstvo vitamina C i njegova uloga u sintezi kolagena čine vitamin C vitalnom molekulom za zdravlje kože.

Vitamin C štiti kožu iznutra

Uzimanje vitamina C putem hrane i preko kože (npr. serumima, kremama) ima beneficirajući učinak na stanice kože. Neka novija istraživanja pokazuju da vitamin C može prevenirati i fotostarenje kože. Fotoprotektivna zaštita vitamina C ne znači da je on «losion za sunčnje» budući da vitamin C ne štiti kožu od UVA i UVB zraka, već svojom antioksidativnom zaštitom štiti stanice od kemijskih promjena.

Nedostatak vitamina C 

Nedostatak tj. deficit vitamina C može dovesti do smanjene sinteze kolagena u koži, posljedično do zadebljanja rožnatog sloja kože (stratum corneum), krutosti krvnih žila te točkastog potkožnog krvarenja. Takve kožne promjene i lezije se lako mogu liječiti uzimanjem vitamina C. Za dnevnu nadoknadu vitamina C, zbog brze apsorpcije i dobre bioraspoloživosti često se preporučuje vitamin C u obliku natrijevog askorbata. Ujedno mineralne soli kao što je natrijev askorbat ne padaju teško na želudac. Na našem tržištu natrijev askorbat se nalazi u obliku praha i kapsula.

Uloga vitamina C u sintezi kolagena bitna je za očuvanje strukture kože i brže zarastanje rana, dok antioksidativnom zaštitom stanica štiti se nasljedna tvar u stanicama – DNA. Ove dvije funkcije vitamina C predstavljaju kompleksnu ulogu u obnovi i očuvanju stanica kože, a i samim time u sprečavanje preuranjenog starenja kože. Vitamin C može otkloniti znakove umora s kože te poboljšati hidrataciju kože.

Ključni vitamini i minerali za žene u menopauzi

Na godišnjem odmoru i u ljetnim danima, ne zaboravite „poseban tretman“ i za svoju kožu, jer nakon stresne svakodnevice potrebno je tijelo odmoriti ali i nahraniti potrebnim mineralima i vitaminima iznutra.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo