Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Vitamine i minerale uzimate nakon što se razbolite? To je potpuno pogrešno

U prvim danima nove godine jedni drugima upućujemo lijepe želje, prigodne čestitke i buduće dane ispunjene srećom i radošću. Među tim željama najviše se spominje zdravlje pa veliki broj osoba sa prvim danima siječnja želi nešto promijeniti u svom životu, želi započeti novu godinu sa zdravom odlukom.

U velikom broju slučajeva ta promjena je vezana uz prehranu i prehrambene navike. Međutim, današnji ubrzan stil života te sve veća prevalencija brze hrane na stolovima znatno otežavaju mogućnost za promjenom, čak je ponekada i u potpunosti onemogućuju. Osim toga, u velikom broju slučajeva pojedinci „na svoju ruku“ pokušavaju uvesti neku promjenu, bez prethodne konzultacije sa zdravstvenim djelatnicima, što naposljetku ne dovodi do željenog učinka.

Kad govorimo o zdravim odlukama najčešće se susrećemo s pitanjem o vitaminima i mineralima te njihovim unosom u organizam. Što su to vitamini i minerali?

Što su vitamini i minerali? 

Ove namirnice sadrže najviše kalija

Vitamini su organske tvari raznovrsne strukture i kemijskih svojstava, potrebne u malim količinama, a esencijalne za normalno funkcioniranje organizma (rast, razvitak, reprodukcija).

Vitaminom se naziva tvar ili skup tvari koje se ne mogu sintetizirati u dovoljnim količinama u našem organizmu, nego ih se treba unositi hranom, a razlikuju se od ostalih hranjivih tvari (lipidi, ugljikohidrati, proteini) po tome što nemaju strukturnu ulogu niti katabolizmom daju energiju.

Svaki vitamin ima različitu biokemijsku funkciju i sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama, a nedostatak pojedinog vitamina općenito uzrokuje specifično oboljenje. Skupine rizika od nedostatka vitamina općenito su pušači, konzumenti alkohola i droga, dijabetičari, trudnice, adolescenti i stariji.

Minerali su kemijski elementi esencijalni za normalno funkcioniranje organizma. Svaki mineral ima specifično djelovanje, a prijeko su potrebni u mnogim biokemijskim procesima, kao što je regulacija metabolizma i ravnoteže tekućine u tijelu, kontrakcija mišića, sinteza proteina, proizvodnja energije, izgradnja kostiju, funkcioniranje staničnih membrana i provođenje živčanih impulsa.

Upravo se kod primjene vitamina i minerala najviše griješi

Naime, vitamini, minerali i razni multivitaminski pripravci namijenjeni su održavanju imuniteta dok je organizam u stanju ravnoteže, znači prije nego što se razbolimo. Kod velikog broja osoba prevladava suprotno mišljenje – najveća količina vitamina i minerala se uzima tek nakon što se razbolimo, što je potpuno pogrešno.

Klinčić – božićni začin koji olakšava zubobolju i štiti od raka

Također, potrebno je poznavati potrebe našeg tijela te učinak koji želimo postići određenim dodatkom prehrani, a i preporučene dnevne doze se razlikuju ovisno o dobi i životnim ciklusima dok u pojedinim situacijama terapijska primjena zahtijeva i značajno veće doze od onih dnevno preporučenih za zdravu populaciju. Iz navedenog možemo zaključiti da je za donošenje zdrave novogodišnje odluke, osim snažne želje i upornosti, potrebno i prethodno znanje ili razgovor sa zdravstvenim djelatnikom te traženje savjeta o promjeni koju želimo uvesti u svoj život.

Od svih vitamina i minerala koje danas poznajemo svakako se, govoreći o zdravoj novogodišnjoj odluci, možemo osvrnuti na primjenu vitamina C.

Vitamin C je od velike važnosti sa naš organizam: pospješuje apsorpciju organskog željeza čime je jako važan u borbi protiv anemije; potiče stvaranje kolagena koji je važan kako za zdrav i mladolik izgled naše kože, tako i za zdravlje zubnog mesa i zubi, smanjujući upale i mogućnosti za razvoj karijesa; jača imunitet zbog svog protuupalnog djelovanja; uništava toksine i slobodne radikale, smanjujući šanse za razvoj kancerogenih stanica; pomaže u borbi protiv astme i plućnih bolesti tako što omogućuje bolju oksidaciju pluća; uravnotežuje razinu kolesterola u krvi čime je ključan za sprječavanje srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Na tržištu ga nalazimo u različitim oblicima, a posebno je vrijedan njegov nekiseli oblik – natrijev askorbat. To je jedini sintetizirani oblik vitamina C koji tijelo može apsorbirati u većoj količini; za razliku od 15 do 30 % vitamina koji bude sačuvan u tijelu prilikom unosa običnog vitamina C, natrijev askorbat osigurava apsorpciju od čak 75 %. Posebno je pogodan za osobe koje ne podnose kiselinu i pate od želučanih tegoba uzrokovanih pretjeranom kiselošću. Stoga, ukoliko jos niste donijeli zdravu odluku, naš savjet je i više nego opravdan – natrijev askorbat!

4 važne stvari koje niste znali o bobu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo