Kolumnisti i blogeri: Zdravi i u formi

Vježbe za prevenciju ‘mlohavog’ trbuha nakon poroda – jednostavne i učinkovite

Shutterstock

Razmišljate o trudnoći, trudni ste ili tek rodili. U kojoj god fazi/trenutku da se nalazite, sigurno ste u nekom momentu pomislili kako će vam trbuh izgledati nakon poroda.

Hoće li se koža naborati, objesiti, kolike će biti nakupine masnih naslaga i, ruku na srce, ono najbitnije – kako ćete se riješiti viška?

Mnogo toga ovisi o genetici, trudnoći tj. veličini bebe, vašem obrascu prehrane u trudnoći i prije nje te fizičkoj aktivnosti u vašoj svakodnevnici.

Ukočeni ste i sve vas boli? Imamo rješenje za bolju cirkulaciju i razgibane zglobove

Kako se hranite i krećete?

Obrazac prehrane čine namirnice koje smo najčešće jeli, koje najčešće jedemo i koje ćemo vrlo vjerojatno i dalje najviše konzumirati u cijelom svom životu (osim ako ne odlučimo drugačije).

Fizička aktivnost se odnosi na rekreativno bavljenje sportom, vježbanje, ali i obavljanje svakodnevnih aktivnosti (posao, pospremanje stana, vrtlarenje, hodanje).

Sve se to akumulira i naše tijelo pamti svaku odluku na koju smo se odlučili. Bilo da je ona bila dobra ili loša po naše zdravlje u tom trenutku. Tako da je mnogo faktora koji će odrediti stanje vašeg trbuha, abdominalnih mišića nakon poroda.

Dobra vijest je ta da vi u ovom trenutku možete početi s novim navikama (ako već niste) i odlučiti se pokrenuti, ignorirati lift i zavoljeti stepenice, zaboraviti na bijelo brašno, rižu, tjesteninu, junk food i rafinirani šećer te se okrenuti cjelovitim žitaricama, mesu, mliječnim proizvodima, mahunarkama… Male stvari, male odluke na dnevnoj bazi vode do velikih promjena. Imajte to na umu kad vam zamiriši pekara. To i da ne želite imate obješeni trbuh nikada, pogotovo ne nakon poroda kada žensko tijelo prođe veliku količinu stresa.

Želite seksi noge? U trening svakako uključite i ovih 6 vježbi

Slijede vježbe namjenjene ženama koje su rodile (oporavile se od poroda i babinja) te sve vas koje se spremate ili ne spremate na trudnoću, a želite držati „škembicu“ pod kontrolom.

TRENING ZA PREVENCIJU OBJEŠENOG TRBUHA:

Ruski twist – naizmjenice rotirajte trup na lijevu i desnu stranu, laktom dotaknite pod ili ukoliko imate opterećenje (uteg, girju, bocu vode) – dotaknite njime pod svaki put kada se zarotirate u jednu stranu.

Heel touch – savijte koljena, odmaknite pete od stražnjice koliko možete i zatim naizmjenice dodiruje rukama petu svake noge. Trudite se stisnuti trbuh u trenutcima kada dodirnete petu.

„X“ trbušnjaci – zauzete poziciju kako je prikazano na slici ispod i naizmjenično laktovima dodirujte koljena.

Hill climbers – zauzmite poziciju visokog planka (izdržaja) podižite noge čim brže možete prema prsima, naizmjenično- kako je prikazano na slici.

Izdržaj s rotacijom – zauzmite položaj niskog planka i naizmjenično, svakim kukom dodirnite pod.

Odradite 4 serije s 2 minute pauze između svake vježbe i 3 minute pauze između serija.

Brojite ponavljanja 1-1, 2-2… do 10-10; tako da sa svakom stranom tijela tijekom izvođenja vježbe napravite 10 ponavljanja.

Jedino što sad preostaje da se dignete, odjenete tajice, majicu i bacite se na posao!

Vježbe nisu primjerene za trudnice, ali o onima koje jesu možete naći na facebook stranici SanaGravida.

Planirate bebu? Pripremite svoje tijelo za trudnoću uz ovih 6 vježbi

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo