Zašto i kako fizikalna terapija blagonaklono djeluje na žene - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Zašto i kako fizikalna terapija blagonaklono djeluje na žene

Žena, majka, kraljica! Često čujemo ove titule koje svakodnevno nose žene koje susrećemo i koje nitko nije pripremao za ta zvanja.

Kada pustimo misao iza svake od ovih riječi stoji osoba uspravna, lijepo oblikovana, snažna i nježna, umiljata i borbena, čvrsta i emotivna i još mnogo toga možemo nabrojati.

A žena? Svaka nastoji ispuniti očekivanja koja si je postavila sama ili koja joj određuje društvo u kojem živi.

Svaka žena treba biti osposobljena za niz aktivnosti koje se podrazumijevaju u njezinom životu (profesija, majčinstvo…), ali i za niz mogućnosti koje sama želi ostvariti (sport, nauka,…). Zajedničko svim ženama je da trebaju biti zdrave i posvećene svojoj ulozi.

Kako ostvariti i zadržati zdravlje?

Osnova ženskog zdravlja počinje u djetinjoj dobi kada se funkcionalno razvijaju sposobnosti i obrazac pokretanja. Važno je da djevojčice ne odrastu sa posljedicama skolioze (iskrivljene kralježnice) sa povijenim ramenima naprijed (danas je posljedica korištenja elektroničkih informativnih naprava) nestabilnim stopalima koja su oslonjena unutarnjom stranom a ne na tri točke oslonca) te koljenima koja streme ususret i blokiraju zdjelicu.

Fizioterapijska procjena u dječjoj dobi dat će istinitu sliku o lošim pozicijama ali će biti i baza za stvaranje plana aktivnosti kojima se loša slika može popraviti sve do odlične funkcije i izgleda što je ženama u svakoj životnoj dobi dodatna motivacija.

Djevojačka dob je karakterizirana mnoštvom hormonalnih promjena i izazovima dobre funkcije. Neredovite, bolne mjesečnice samo su dio simptoma koji se mogu pojaviti ako je smanjena pokretljivost u području zdjelice. Često simptome hormonalne neravnoteže imenujemo policističnim janicima, smetnjama koje izaziva štitna žlijezda, a dio uzroka je u smanjenoj pokretljivosti i svakodnevnoj funkciji sustava za pokretanje. Previše sjedenja, premalo plesa i plivanja, strah i nesigurnost doprinose probleme.

Fizioterapija je najjednostavniji način rješenja problema koji ostavlja samo dobre posljedice.

Korekcijom skraćene muskulature i učenjem dobrih pozicija i vježbi jačanja na primjer glutealne muskulature u dobroj poziciji nogu, postiže se dobra mobilnost svih dijelova tijela i tu nam još nisu potrebne dodatne metode fizioterapije kao što su različiti oblici elektroterapije. Poneka masaža i puno kvalitetne rekreacije uz plivanje dati će odlične rezultate. U toj dobi najvažnije je stvaranje sigurne, zadovoljne osobe koja će tu snagu upotrijebiti u sljedećem životnom periodu.

Sjedilački posao i nesvjesna opterećenja

Posao i majčinstvo izgledaju suprotne ali su jedinstvene životne funkcije žene. Svaka donosi tjelesne promjene i specifične izazove. Posao je u većini sjedilački i stres i umor se očituju u zatvaranju prsnog koša – povlačenju ramena naprijed što može izazvati trnce u šakama, usporeno disanje i težinu na prednjoj strani prsnog koša što se odmah pretvara u tugu i neraspoloženje. Tereti koje žene svakodnevno prenose i podiži nesvjesne opterećenja dodatno stvaraju napetost ramenog obruča zatezanje mišića vrata i tu leži početak glavobolja, vrtoglavica, promjena pozicija vilice ali i hormonalnog disbalansa jer je u tom području blokirana štitna žlijezda pa se može javiti niz simptoma od umora, znojenja, lupanja srca, eksplozivnog raspoloženja do fizičkih promjena debljanja, oticanja.

Fizioterapeuti i tom slučaju nizom terapijskih procedura mogu vratiti vitalnost ne samo pokretu već i psihološku do pune funkcije.

Elektroterapijom ultrazvukom ili ciljanom radiofrekvencijom deblokira se mišićno tkivo, vježbama se osigurava opseg pokreta, a bolna stanja se kupiraju nizom elektroprocedura koje smanjuju osjećaj boli, popravljaju cirkulaciju i ponovo vraćaju radnu sposobnost.

Za neke žene je majčinstvo pravi izazov

Majčinstvo je izazov kod žena koje imaju lošu posturu, smanjenu vitalnost područja male zdjelice i tu fizioterapeuti terapijama specifične manualne terapije osteopatijom i miofasxcilanom relaksacijom te mobilizacijskim tehnikama vitaliziraju blokirano tkivo i uspostavljanjem dobre funkcije potpomažu zanošenje i trudnoću koja je sljedeći izazov za tijelo žene.

Tijekom trudnoće se značajno mijenjaju sile i područja opterećenja pa mogu nastati križobolje sa „sijevanjem „boli i nelagode u noge.

Fizioterapija je nužna kod samog početka nastanka simptoma jer nam daje mogućnost da se u kratkom vremenu popravi klinička slika i žena nastavi uživati u drugom stanju. U isto vrijeme zbog opterećenja sa prednje strane koje se povećava dolazi do pritiska na krvožilni sustav nogu pa nastaje smanjen protok kroz arterije i noge mogu postati hladne, blokira se protočnost kroz vene koje izranjaju ispod kože, a limfotok je dodatno opterećen i nastaje otok gležnjeva ili cijelih nogu. Fizioterapija ima rješenje i za te probleme ručnom limfdrenažom te oslobađanjem loše pozicije zdjeličnih struktura. Naučene vježbe mogu se provoditi sve do poroda koji će biti lakši i brži jer je tijelo pripremljeno na aktivnosti.

Nakon poroda često majke na trenutak prestaju biti žene i brinu se za dijete a zapostave svoje tijelo kojem fizioterapija može pomoći da se brže oporavi od poroda i dođu u punu funkciju i dobar izgled. Najvažnije je da nakon C sekcije ili carskog reza žena dođe na tretman ožiljka! Nježnim manulanim tehnikama uz učenje adekvatnog disanja i aktivacije zdjeličnog dna ne održavamo samo mogućnost kontinencije, već se otklanja umrtvljenost dijela kože ali i mišića što doprinosi i seksualnoj funkciji.

I na kraju kraljica u očima voljenog muškarca želi lijepo izgledati i biti sposobna za izazove zajedništva. Fizioterapija može pomoći kod lošeg oslonca stopalima koji deformiraju kosti donožja, Može eliminirati jastučiće sa unutarnje strane koljena i pomoći u oblikovanju nogu, svakako može definirati struk učvrstiti grudi, pozicionirati ramena natrag te osloboditi tenzije lica i svakako može korigirati zagriz te stvoriti bazu sretnog i lijepog osmjeha.

I opet postavljam pitanje: Imate li svog fizioterapeuta bilo ženskog ili muškog kojem vjerujete koji vas svojim znanjem i vještinama prati u svim životnim izazovima i koji vam zaista može olakšati puno problema koji neće sami nestati. Iskoristite fizioterapiju da si olakšate i uljepšate život.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo