U timu često susrećemo pojedince koji se ponašaju poput „vukova samotnjaka“, oni su sami sebi dostatni i njima je timski rad opterećenje i gubitak vremena.

Tako je i u nekim obiteljima pojedini članovi obitelji misle da sve najbolje znaju i svakodnevno „guraju nos” u sve aktivnosti članova. Samo uvažavanjem svakog člana tima i prihvaćanja mišljenja koje se razlikuje od našeg možemo stvoriti uvijete za timsku suradnju u protivnom naš brod koji bi trebao ploviti prema otoku suradnje uskoro bi se mogao nasukati na greben nesuradnje o posljedicama je teško govoriti jer oni ovise o različitim trigerima.

Zašto nam je toliko teško timski surađivati? Možda je problem u ciljevima…

Usavršavanje vještina

Timska suradnja traži od članova tima usavršavanje komunikacijski vještina, znati slušati druge biti dobar slušač privilegija je odabranih i malobrojnih. U timovima često se razlika u prepoznavanju cilja detektira kao osobni konflikt i međusobno ne poštivanje. U praksi to često detektiramo kao osobni napad na osobu što zasigurno dovodi do nerazumijevanja i nerazumijevanja.

Voditelji tima imaju u svakodnevnom radu važnu zadaću posvetiti pažnju svakom članu tima. Istraživanja koja su rađena diljem svijeta ukazuju na uspješnost zahvaljujući davanju velike pozornosti svakom članu tima. Pravilo istih je „rezerviranje vremena za susret sa svakim članom tima“, izdvojiti vrijeme za svakog člana tima da bi saznali kako surađuje s ostalima, na koje poteškoće nailazi, koje probleme ima, koje mu potrebe u našem okruženju izgledaju poput naučne fantastike.

Zadaci koje se postavljaju na članove tima traži i rezervaciju vremena za kratke i učinkovite sastanke. Istraživanja su pokazala da su sastanci koji traju dugo bez unaprijed definiranog dnevnog reda ne rezultiraju učinkovitošću izvor frustracije i međusobne nesuradnje.

Koja je razlika između žena koje brišu prašinu i žena koje podižu prašinu?

Jasno iznesite pravila

Nema timova bez problema, stoga znati se suočiti s problemom, konstruktivno sukobiti zbog razlike u mišljenju i nije na odmet ako će konstruktivni sukob rezultirati jasnim i otvorenim iznošenjem problema i traženjem opcija kako da se problem riješi.

Timovi ne mogu opstati ako nisu jasno iznesena pravila i unaprijed definirane uloge. U praksi često se susrećemo s pojedincima kojima je dodijeljena uloga vođe tima. Osobno se ne moramo slagati s odabirom pojedinca, ali u situaciji kad nam je dodijeljen kao vođa dužni smo imati jasan uvid u pravila rada i u okviru zadanih pravila dati svoj osobni doprinos ako je cilj rada sastavnica cilja kojem i sami stremimo. U protivnom radit ćemo u čoporu u kojem je čovjek čovjeku vuk.

Znakovi koji upućuju da možda imate problema s depresijom, tjeskobom, anksioznošću…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo