Bolne menstruacije često su dio mjesečnog ciklusa žena. Znate li zašto do toga dolazi i koji mineral može pomoći u tim danima?

Dismenoreja ili bolna menstruacije je česti ginekološki problem među ženama reproduktivne dobi. Bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi za 1 do 3 dana. Vrhunac doseže 24 sata nakon početka krvarenja te slabi nakon 2 do 3 dana. Postoje primarne i sekundarne dismenoreje.

Istraživanja su pokazala da kod primarne dismenoreje razlog boli može biti povišena razina prostanglandina F2alpha (upalnih medijatora) u sluznici maternice.

Prostanglandini potiču kontrakcije maternice te povećavajaju otpuštanje andtidiuretskog hormona koji dovodi do smanjenog protoka krvi i boli. Simptomi sekundarne dismeoreje najčešće su uzrokovani zdjeličnim poremećajima kao što su endometrioza (slučaj kada tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice) i fibromi (dobroćudna izraslina sastavljena od vlaknastog i vezivnog tkiva ).

Terapijsko rješenje

Kao terapijsko rješenje u prvom izboru predlaže se uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), najčešće ibuprofena, te spazmolitičkih lijekova. Preporuka je da se počne s terapijom ibuprofenom u odgovarajućim dozama čak dan do dva prije nastupa menstruacije. Ne preporučuje se uporaba acetil-salicilne kiseline budući da ona djeluje antiagregacijski te može pojačati krvarenje. Moguća je i hormonska terapija kod težih oblika bolesti koju propisuje liječnik specijalista ovisno o rađenim pretragama.

Odgovarajuće nefarmakološke metode mogu biti od velike pomoći

Promjena prehrane, prestanak konzumacije šećera i gaziranih pića, kave te prestanak pušenja. Smanjen unos životinjskih masti te povećan unos omega – 3 masnih kiselina, koje imaju i protuupalni efekt, poboljšavaju krvotok te smanjuju agregaciju trombocita, mogu smanjiti bolne grčeve. Izvori omega tri masnih kiselina mogu biti riblje ulje te laneno ulje. Korisno je uzimati određene dodatke prehrani. Prvenstveno one koji sadrže u sebi magnezij. Magnezij je mineral koji djeluje kao direktni mišićni relaksans, opušta spazam mišića, a može djelovati povoljno i na regulaciju probave.

U jednom istraživanje koje je rađeno na 50 žena koje pate od primarne dismenoreje utvrđeno da nakon terapije magnezijem nakon 6 mjeseci je došlo do smirivanja bolnih menstruacija.

Otkriveno je da magnezij djeluje kao inhibitor upalnih medijatora prostanglandina F2alpha te na taj način doprinosi ublažavanju simptoma. S obzirom da se radi o prirodnom mineralu, kao takav nema neželjenih nuspojava.

Magnezij na tržištu možemo naći u različitim farmaceutskim oblicima, od prahova pa sve to kapsula i šumećih tableta. Trenutno su najpopularniji granulirani praškasti oblici koji se otapaju u vodi ili u ustima.

Magnezijev klorid je jedan mineralni oblik magnezija, vrlo lako topiv u vodi i može se konzumirati oralno u različitim otopinama i sokovima te čak koristiti transdermalno u kupkama i/ili gelovima koji se utrljavaju na kožu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo