Kolumnisti i blogeri: Trening zona

Želite li postati snažniji, naučite se – kretati! (2. dio)

Sljedeći put kada tijekom treninga stignete do zida zvanog plato nemojte očajavati. Shvatite to kao pozitivan poticaj da napravite “veliko pospremanje“ i ustanovite koje su vam slabe točke.

Prvi dio kolumne pročitajte ovdje.

Bol je nekada dobra stvar jer nas upozorava da neke kretnje ne radimo pravilno. No nerijetko se dešava da nas tijelo odmah ne alarmira na nejednaku ili nepravilnu uporabu mišićnih skupina tijekom vježbanja. Zbog toga nije na odmet da uz pomoć stručnjaka, kao što su treneri snage ili fizioterapeuti, ustanovite koje mišiće koristite dovoljno, a koji su se “ulijenili“, kako bi prevenirali mnoge ozljede i postizali bolje rezultate.

Hard Body

Tijekom vježbanja ključnu ulogu protiv ozljeda i kod bolje izvedbe snage igraju mišići stabilizatori. Ti mišići stabiliziraju zglobove, koji zatim omogućavaju mišićima pokretačima, koji su prvenstveno zaduženi za kretanje, da odrade svoj dio posla povezan s, primjerice, dizanjem utega. Često se, pak, događa da mišići pokretači postanu preopterećeni te da se pojedinac previše iscrpi tijekom vježbi. Naime, zbog mišićne neravnoteže mišići stabilizatori ne rade kako bi trebali te mišići pokretači preuzimaju ulogu pri stabiliziranju zglobova. Posljedica toga je smanjena učinkovitost tijekom vježbanja.

Dobri rezultati izostaju kod krivog držanja

Zbog već spomenutog sjedilačkog načina života mnogi imaju smanjenu pokretljivost određenih dijelova tijela poput ramena, kralježnice ili kukova. A tijekom vježbanja vrlo je važno upravo pravilno držanje tijela. Probajte napraviti bilo koju vježbu s drugačijim držanjem tijela od one pravilne i vidjet ćete kako ćete se brzo umoriti, a dobri rezultati će izostati. Osim toga, kod krive izvedbe određene vježbe mogla bi se javiti i bol u određenom dijelu tijela.

Hard BodyKako bi naše tijelo bilo u što boljoj formi, a mi postizali što bolje rezultate, vrlo je važno paziti na niz faktora koji su međusobno povezani. Stoga je važno provjeriti u kakvoj su nam ravnoteži mišići, kakvo nam je držanje, koliko nam je jak središnji dio tijela te kakva nam je mobilnost.

Sljedeći put kada tijekom treninga stignete do zida zvanog plato nemojte očajavati. Shvatite to kao pozitivan poticaj da napravite “veliko pospremanje“ i ustanovite koje su vam slabe točke. Vrlo brzo bit ćete presretni kada shvatite da ste se pomaknuli s mrtve točke u treningu i da ste mnogo učinili za svoju snagu, kretnje, ali i svoje zdravlje.

Stoga bih svima preporučio da tijekom treninga što više vremena provode na – sve četiri! Različite varijante puzanja, kao i imatacije životinjskih kretnji, u kojima uključujemo kontra- poprečne pokrete (nasuprotna ruka i noga), učinit će nas snažnijim, mobilnijim i funkcionalnijim!

Želite li vježbati po navedenim principima, doći kroz 12 tjedana do forme života, koristeći trinajmočnija trenažera – vlastito tijelo, suspenzijski trenažer i kettlebell – probajte Hard body kompletan trening sustav. Sve o Hard body sustavu saznajte ovdje i u kolumni HARD BODY – u 12 tjedana do forme života!

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo