Žene žive duže, jer misle na svoje zdravlje - Ordinacija.hr

Samo ženama uspijeva ono što ne postoji nigdje u biljnom i životinjskom svijetu; obolijevaju češće, ali žive duže od muškaraca, a utjeha zagriženim ženomrscima može biti jedino u činjenici da tijekom života žene ipak pate od puno više kroničnih zdravstvenih tegoba. Svoj duži životni vijek, međutim, žene imaju zahvaliti prije svega iznimnoj sklonosti prema brizi za vlastito zdravlje.

Ovo su tek neki od zaključaka temeljeni na zanimljivom istraživanju američkog sveučilišta Emory koje je obradilo i definiralo četrnaest osnovnih razloga za duži život, ali i preuranjena oboljenja i smrt Amerikanaca, pri čemu ovo “preuranjeno” znači prije 65 godine života. Loša je vijest da su ljudi u pravilu rijetko skloni bitno promijeniti svoje životne navike kako bi duže živjeli. Dobra je vijest da se otprilike dvije trećine svih slučajeva preuranjene smrti moglo izbjeći, a tri preduvjeta za to su: promjena prehrane, smanjenje količine stresova i redovita tjelesna aktivnost.

Joga: Idealna tjelesna aktivnost

Joga se, slijedom niza znanstvenih studija, pokazuje kao idealna tjelesna aktivnost, jer može biti prilagođena svim dobnim skupinama, uz praktički beskrajne mogućnosti adaptacije ovisno o željenim učincima, intenzitetu, izboru vježbi i sl. Podaci brojnih zapadnih asocijacija joge ukazuju na pretežan broj žena koje redovito vježbaju, a od vježbanja izvlače više koristi nego muškarci prije svega zbog toga što iskreno vjeruju u djelotvornost vježbi i prilaze im sa značajnijom dozom duhovnosti i povjerenja nego muškarci. Francuski liječnik Marcel Rouge, inače zaljubljenik u jogu, naglašava kako su žene već po svom “genetskom defaultu” sklone raditi upravo ono što je dobro za njihovo zdravlje i psihički poticajno. Možda se upravo u ovoj konstataciji krije i odgovor na onaj apsurd s početka članka; više boljki i kroničnih tegoba,a – duži život. A za kraj, nije naodmet spomenuti i ono davno provedeno njemačko istraživanje koje nepobitno dokazalo da je dobar i iskren plač idealan način odstranjivanja toksina iz organizma!?

Vježba koju preporučujemo

Današnja vježba jedna je od “tipično ženskih“, prije svega zbog izvanrednog djelovanja na ublažavanje tegoba bolnih mjesečnica, ali i na izrazito antistresno djelovanje. Iz početnog položaja  uz mirni i dugi izdisaj gornji dio tijela se spušta i u konačnom položaju ostaje se od nekoliko udisaja do nekoliko minuta. Potom se sve radi na drugu stranu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo