Osobe koje su preživjele rak imaju velik rizik za nastanak arterijske hipertenzije

pregled

Arterijska hipertenzija snažno povećava rizik kardiovaskularnih bolesti i smrti u osoba koje su preživjele rak. Osobe koje su preživjele rak moraju redovito kontrolirati tlak, a kada je potrebno liječenje to moraju raditi u suradnji s liječnicima specijalistima za arterijsku hipertenziju.

Povodom Dana preživjelih od raka u Hrvatskoj podsjećamo sve na skrivenu opasnost koja se i u ovom slučaju prečesto zanemaruje.

Pravodobna dijagnostika i sve učinkovitija terapija znatno povećavaju rizik preživljavanja bolesnika oboljelih od najvećeg broja malignih bolesti. Taj put je mukotrpan, težak i trajno ostavlja posljedice, ali svakako raduje podatak što danas za velik broj bolesnika postavljena dijagnoza raka ne znači odmah neupitan smrtni ishod. No, većinu onih koji prežive čeka još jedna jednako tako kobna opasnost na koju se ne pomišlja kako za vrijeme liječenja maligne bolesti, tako niti nakon izlječenja kada sreća zbog pobjede vodi opuštanju i zanemarivanju drugih opasnosti koje su pritajeno radile cijelo vrijeme i postale još opasnije. To su pretilost, šećerna bolest, kronična bubrežna bolest, ali na prvome mjestu to je Tihi ubojica broj 1 – arterijska hipertenzija.

Povećana učestalost arterijske hipertenzije u osoba koje su preboljele rak posljedica je utjecaja nekoliko važnih čimbenika. Kemoterapija kojom su pobijedili rak dovodi do oštećenja krvnih žila, utječe na simpatički živčani sustav i brojne druge hormone uključene u regulaciju tlaka i može izazvati kronično oštećenje bubrega. U nekim slučajevima i zračenje može pridonositi povećanom riziku za nastanak arterijske hipertenzije dovodeći ili do oštećenja bubrežne funkcije ili do suženja bubrežnih arterija. Osim toga, već prije nego što su oboljeli od raka, pa i od arterijske hipertenzije, većina bolesnika je bila izložena demonima kako ih zovemo u Lovu na Tihoga ubojicu – pušili su, imali su prekomjernu tjelesnu masu (težinu), jeli su previše slanu hranu, a neki su imali i šećernu bolest.

Kako liječiti visoki tlak kod djece? Postoje dva načina - evo što sve trebate znati

To ih je činilo ranjivijima i od raka i od arterijske hipertenzije, tj. kardiovaskularnih bolesti. Ti isti čimbenici već su prije pojave raka ili arterijske hipertenzije dovodili do oštećenja bubrežne funkcije tj. do kronične bubrežne bolesti što je dodatno utiralo put kako za rak tako da nastanak ili pogoršanje hipertenzije.

Možda se najbolji podatak o tome koliko je rizik za arterijsku hipertenziju veći u preživjelih od raka nalazi u rezultatima Childhood Cancer Survivor Study u koju je bilo uključeno 13000 blizanaca. U odrasloj dobi, učestalost arterijske hipertenzije je u onih blizanaca koji su preboljeli rak bila 40% u usporedbi s blizancima koji nisu oboljeli od raka gdje je bila 25%.

Osobe koje su preživjele rak dobile su novu priliku za nastavak života i šteta bi bilo da to prokockaju zanemararujući najvažniji faktor rizika koji sada vreba na njih, na arterijsku hipertenziju. Oni moraju biti svjesni kako zaista moraju sami pobijediti sve demone Tihoga ubojice, kako redovito moraju pravilno mjeriti krvni tlak naročito korištenjem kontinuiranoga mjerenja tlaka (KMAT) ili provodeći redovna kućna mjerenja tlaka ili pravilna mjerenja tlaka u ljekarnama. Poseban oprez i pažnju trebaju imati oni koji su bili liječeni lijekovima proziv raka za koje se zna da su dugoročno povezani s arterijskom hipertenzijom.

Kada moraju uzimati lijekove zbog arterijske hipertenzije tada to mora biti redovito, ustrajno, a način liječenja treba biti dogovoren u suradnji s liječnikom koji je specijalist za arterijsku hipertenziju.

Pozivamo sve osobe koje su preživjele rak da nastave borbu za život borbom protiv arterijske hipertenzije, da redovito prate sve što se događa u Lovu na Tihoga ubojicu i da znanja koja tamo mogu steći dijele među drugim bolesnicima, ali i članovima svoje obitelji.

Tlak vam je povišen u ordinaciji, ali ne i kod kuće? Efekt bijele kute nije bezopasan, a pomaže NOMAT

Pripremio: akademik Bojan Jelaković

 Prati nas na Viber Public Chatu!