Novosti

Bebe koje uzimaju antibiotike izložene visokom riziku astme

Bebe koje prije šestog mjeseca života uzimaju antibiotike izložene su 70 posto višem riziku od razvijanja astme kasnije u djetinjstvu, pokazalo je američko istraživanje.

Ako svojim najmlađima morate dati antibiotik zbog bolesti, veliki su izgledi da će se ovo odraziti na njihovo zdravlje nešto kasnije, tvrde stručnjaci Sveučilišta Yale.

Ustanovili su kako je novorođenčad koja je prošla jedno liječenje antibioticima u prvih nekoliko mjeseci svoga mladog života izložena 40 posto većem riziku od astme. Međutim, ova opasnost se popela do 70 posto ako su bebe dobile i drugi krug terapije antibioticima zbog neke upale. Nažalost, ovo istraživanje nije jedino koje je povezalo uporabu antibiotika u najranijoj dobi i astmu.

Stručnjaci okrivljuju antibiotike za narušavanje ravnoteže zaštitnih mikroba u želucu beba, koje pomažu u obrani od bolesti rano u životu. “Čini se kako je vrlo rana izloženost mikrobima, pogotovo onima u probavnom traktu, potrebna za zreo i uravnotežen imunološki sustav u djetinjstvu”, zaključili su stručnjaci prestižnog Sveučilišta Yale.

Astma je kronična bolest koju karakteriziraju periodični napadaji ubrzanog i otežanog disanja, piskanja, kašlja i pritiska u prsima. U Hrvatskoj ona muči između četiri i pet posto stanovništva, što znači oko 220.000 ljudi. Astma, nažalost, pogađa i najmlađe. Bolest se kod djece najčešće javlja u dobi od tri do pet godina, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj osam posto djece pati od astme.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo