Novosti

Dijeta u trudnoći smanjuje IQ bebe

Stručnjaci upozoravaju kako dijeta za vrijeme trudnoće može smanjiti kvocijent inteligencije vašeg mališana i dovesti do problema u ponašanju.

Smanjenje unosa ključnih nutrijenata i kalorija u prvoj polovici trudnoće može negativno utjecati na razvoj mozga fetusa. Iako je studija provedena na životinjama, istraživači smatraju kako se rezultati mogu primijeniti i na ljude.

“Ova studija pokazuje važnost dobrog majčinoj zdravlja i prehrane. podupire gledište da loša prehrana u trudnoći može promijeniti razvoj organa fetusa, u ovom slučaju mozga, na način koji će doživotno imati utjecaja na potomstvo, moguće smanjujući kvocijent inteligencije”, objasnio je dr. Thomas McDonald, voditelj istraživanja.

Njegov je tim usporedio dvije skupine babuna: u jednoj su ženke jele koliko god su htjele za vrijeme prve polovice trudnoće, dok su majke iz druge skupine jele 30 posto manje –”što je prehrambena razina koja odgovara većini budućih majki”.

Manjak nutrijenata poremetio je način na koji su stanice mozga spojene kod fetusa i promijenio ekspresiju stotina gena, mnogi od kojih su uključeni u rast i razvoj stanica, objasnili su istraživači.

Trudnice bi se trebale hraniti mješovitim namirnicama i ne bi smjele biti na dijeti. Ako vas zanima kako bi trudnički meni trebao izgledati, pročitajte intervju s dijetetičarkom Oljom Martinić: Moraju li trudnice zaista jesti za dvoje?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo