Posljednjih je godina zabilježen porast broja preteških ili pretilih žena koje su u najprikladnijim godinama za rađanje. Njima nimalo ne pomaže okolina i tradicionalni odgoj prema kojem trudnica “mora jesti za dvoje” i povećati svoj unos hrane.
Istraživanja su pokazala kako su pretile žene sklonije rađanju beba s urođenim manama srca ili
mnogim abnormalnostima nego one žene koje imaju optimalnu težinu. Pretile se
trudnice također izlažu povećanom riziku razvijanja komplikacija
kao što su gestacijski dijabetes, visoki tlak, preeklampsija (visoki krvni tlak
i visoka razina proteina u urinu), induciranje poroda, porod carskim rezom i
krvarenje, u odnosu na rodilje normalnog indeksa tjelesne mase.
Suočene s mogućim ozbiljnim komplikacijama pretilosti za bebu,
ali i za majku, postavlja se pitanje moraju li trudnice zaista udvostručiti
količinu hrane koju su konzumirale do nedavno? Odgovor smo potražili u razgovoru s
nutricionistkinjom i dijetetičarkom Oljom Martinić iz savjetovališta za
prehranu “Olja”.
Koliko je važna uloga prehrane za
razvoj ploda u utrobi?
Može se pouzdano reći kako je primjerena
prehrana u trudnoći od iznimne važnosti. Razdoblje je to povećane metaboličke
aktivnosti kada se u organizmu žene odvija niz reakcija za koje su od velike
važnosti dovoljne količine vitamina, minerala idr. U nutricionizmu posebno
naglašavamo kako je vrijeme prije trudnoće dragocjeno u cilju popune nutritivnih
depoa.
Trebaju li trudnice zaista jesti za
dvoje?
U kvalitativnom smislu svakako treba
povećati unos i to posebno nutritivnih komponenata za koje statistika pokazuje
kako su vrlo često kod trudnica deficitarne. U kvantitativnom smislu ne smijemo
se zavarati potrebom „jesti za dvoje“. To je od velike štetnosti za oboje.
Prema smjernicama stručnjaka, koliko se
trudnice mogu udebljati, a da ujedno ne ugroze svoje zdravlje i zdravlje bebe?
U velikoj mjeri je važna i tzv. početna
pozicija. Ako se radi o izrazito mršavoj mami, ne možemo planirati povećanje
mase koje je kod osoba optimalne težine preporuka a radi se o povećanju koje
neposredno prije poroda iznosi + od 10
do 14 kilograma
u odnosu na vrijeme začeća. Naravno treba uzeti u obzir visinu osobe.
Koje bi se namirnice trebale
konzumirati u većoj mjeri za vrijeme trudnoće?
Epidemiološke studije su pokazale kako
većina trudnica ima deficit vitamina B1, B6, B12 i željeza, pa svakako
namirnice koje sadrže ove nutrijente treba učestalije konzumirati.
Posebno se ističe važnost dostatne
opskrbe organizma folnom kiselinom i to u ranoj trudničkoj dobi kako bi se
spriječila pojava spine bifide ili nekih drugih oštećenja neuralne cijevi. Anemija
također može naškoditi mamama, a i djeci.
Kako izgleda idealni trudnički meni?
U odnosu na tzv. konvencionalni
jelovnik, preporuke se mijenjaju samo u nešto većem postotku proteina. Potrebno
je oko 1,2 – 1,4 g
proteina po kilogramu tjelesne mase, dok je kod osoba koje nisu trudnice
dovoljno 0,8 – 1 g
proteina po kilogramu tjelesne mase. Važno je prednost dati unosu nezasićenih
masti u odnosu na zasićene.
Koje su namirnice zabranjene i kako one
djeluju na mali organizam?
Zabranjen je alkohol i potrebno je
minimalizirati unos natrija te unos rafiniranih šećera. Često se napominje kako nije poželjno
konzumirati ribu ukoliko ne znamo porijeklo (kontrola uzgoja) te školjke i
konzervirane namirnice. Sve ovo može potencijalno biti toksično za mali
organizam.
Trudnice često žude za specifičnom
vrstom hrane koju jednostavno MORAJU pojesti. Trebaju li se one svaki put
prepustiti toj žudnji za hranom ili se moraju kontrolirati kada je u pitanju
količina hrane ili određena vrsta namirnica?
Upravo zbog burnih promjena u organizmu
a i zbog promjena u prehrani pojavljuju se tzv. trudničke želje. Nije pogreška
pojesti u manjoj količini namirnice koje se moraju ograničiti, a ako se radi o
želji koja se odnosi na namirnicu koja ima sve benefite za trudnicu onda se
njen unos može nesmetano ponavljati. Danas je veliki broj namirnica dostupan tijekom
cijele godine pa trudničke želje nisu problem za okolinu koja isto želi i ispuniti
kao što je nekada bio slučaj. Obitelji nije jednostavno u siječnju ispuniti
želju za svježim trešnjama!
Na što posebno moramo obratiti
pozornost kod prehrane trudnica?
Valja napomenuti kako vrlo važnu ulogu
igra i način pripreme. Namirnice koje su iznimne kvalitete ne smiju se
osiromašiti neprimjerenim pripremama. Važno je očuvati maksimum hranjivih tvari.
U poodmakloj trudničkoj dobi treba povesti računa kako hrana ne bi napuhivala
ili pak izazivala grčeve.
Najvažnije je ne uzimati
nadopunu u prehrani, čajeve i alge te bilo koje koncentrate bez stručnog
nadzora!!! Ukoliko se pojave smetnje (grčevi, mučnina, proljevi ili pak
opstipacije) odmah valja potražiti rješenje uz stručni nadzor.
Također, voda je važna ali pojavu pojačane želje za pićem
ili pak nedostatak potrebe za tekućinom treba riješiti sa stručnom osobom.
Ne osjećajte se krive ili pak u strahu kako ćete
bebi nešto uskratiti – priroda se pobrinula, te se prvo podmire potrebe bebe, a
potom mame.
Karmen Horvat