Indijski su istraživači razvili genetski modificirani krumpir koji sadrži do 60 posto više proteina i povišene razine aminokiselina. Stručnjaci se nadaju da će transgenski krumpir biti prihvaćen diljem svijeta jer je tijekom njegovog stvaranja korišten gen sjemena amarantha.
“Budući da krumpir predstavlja važan dio
prehrane mnogih ljudi u razvijenim i zemljama u razvoju, jasno je da će naše
otkriće doprinijeti nutritivnoj vrijednosti krumpirovih proizvoda i poboljšati njihovu korisnost
za zdravlje”, poručili su znanstvenici.
Amaranth je biljka koja proizvodi sićušne
sjemenke. Iako se u Americi počela uzgajati kasnih 70-ih, ova žitarica je
predstavlja glavnu hranu Astecima.
Jedan od gena žitarice, tzv. Amaranth Albumin 1 (AmA1), predstavlja značajan
proteinski izvor, a sadrži i povećanu koncentraciju nekoliko bitnih aminokiselina.
Znanstvenici su spomenuti gen “ubacili” u sedam vrsta
krumpira, a zatim ih uzgajali kroz dvije godine. Po završetku istraživanja su otkrili da transgenski
krumpiri sadrže između 35 i 60 posto više proteina nego nepromijenjeni krumpiri.
Oni također sadrže povećanu razinu aminokiselina, osobito lizina, tirozina i sumpora, čija je prisutnost ograničena u običnim krumpirima.
Krumpire svakoga dana konzumira više od milijardu ljudi širom svijeta.
K. R.