Novosti

Jadransko je more zadovoljavajuće kakvoće

Na 32 hrvatske plaže more je bilo dobro, na deset plaža zadovoljavajuće kakvoće, a ni u jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje, sport i rekreaciju, objavilo je podatke Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) iz sedmoga ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana.

Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 8. do 18. kolovoza, a ispitivanje je provedeno na ukupno 906 mjernih točaka, od čega je na 864 mjernih točaka zabilježena izvrsna kakvoća mora.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje prilagođenoj međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u našoj zemlji provodi se od početka svibnja do kraja rujna, svakih 15 dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

Rezultati ispitivanja kakvoće mora za kupanje unose se u jedinstvenu bazu podataka – internetsku aplikaciju za unos, obradu i valorizaciju rezultata ispitivanja te izvješćivanje i informiranje javnosti o kakvoći mora za kupanje koju je izradilo Ministarstvo za potrebe provedbe Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Program praćenja kakvoće mora na plažama koordinira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ukoliko se ustanovi onečišćenje mora, ovlaštene pravne osobe uzimaju uzorak mora i dostavljaju podatke inspekciji zaštite okoliša i nadležnom upravnom tijelu u županiji koje potom informira javnost o njegovoj pojavi i očekivanom trajanju. Na svu sreću, to ove sezone nije bio slučaj.

Pregledajte ocjene kakvoće mora i opremljenost svih plaža

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo