Novosti

Jedite ribu, živite dulje!

Omega 3 masne kiseline, zastupljene u masnoj ribi i plodovima mora, štite srce i smanjuju rizik umiranja od srčanih bolesti za 35 posto. Uz to, sveukupni rizik prerane smrti kod starijih osoba snižen je za 27 posto, pokazalo je novo istraživanje.

Iako je povezanost omega 3 masnih kiselina i zdravlja srca poznata od
ranije, istraživanje koje su proveli stručnjaci s Harvard School of Public
Health, po prvi je put direktno povezalo razinu masnih kiselina u krvi i manji rizik
smrtnosti. 

Istraživači su tijekom 16 godina pratili 2,700 američkih starijih građana,
starih 65 godina i više te dobrog zdravlja. Ispitanici su redovito davali uzorak
krvi, išli su na sistematske preglede i odgovarali na pitanja o svom
zdravlju, životnim navikama i eventualnim bolestima.

Rezultati su pokazali kako su pacijenti s visokim udjelom svih tipova omega 3 masnih kiselina u krvi,
individualno ili kombinirano, imali manji rizik od prerane smrti. Jedan tip, poznat kao dokozaheksaenoinska
kiselina (DHA), povezana je s 40 posto manjim rizikom od smrti od bolesti srca. Drugi
tip omega 3 masnih kiselina, poznat kao dokozapentaenska
kiselina (DPA), snižavala je
pritom rizik od možda udara, dok je eikozapentaenska kiselina
(EPA) povezana s nižim rizikom od srčanog udara koji nije fatalan.

Ukupno gledano, pacijenti s najvišim razinama sva tri tipa masnih kiselina u
krvi imali su 27 posto niži rizik od preranog umiranja od bilo kojeg uzroka te su u prosjeku živjeli dvije godine i deset tjedana dulje, piše
u istraživanju objavljenom u časopisu, Annals of Internal Medicine.

“Iako je prehrana koja uključuje ribu već ranije povezana sa zdravljem, tek je mali broj istraživanja povezao razine omega 3 masnih kiselina i smrtnost starijih osoba. Naše istraživanje potvrđuje važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularno
zdravlje i pokazuje kako konzumacija ribe
kasnije u životu može utjecati na duljinu i kvalitetu života”, rekli su autori
studije. Pritom su najbolji rezultati primijećeni kod osoba koje su od
konzumiranja vrlo malih količina ribe prešli na konzumiranje ribe dva puta
tjedno.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo