Novosti

Kako ublažiti reakciju na protuotrov za ugriz otrovnice?

Osobe koje su primile protuotrov za zmijski ugriz većinom burno reagiraju na njega. No, ako netom prije dobe adrenalin, njihove će alergijske reakcije biti znatno manje, tvrde istraživači sa Šri Lanke.

Oni su došli do ovog zaključka proučavajući tisuću osoba koje su bile hospitalizirane zbog ugriza zmije otrovnice. Pacijenti koji su primili malu dozu adrenalina prije protuotrova imali su 43 posto blaže reakcije sat vremena poslije te 38 posto blaže reakcije 48 sati poslije primanja protuotrova usporedno s osobama koje su primile prometazin, hidrokortizon ili placebo.

U zemljama gdje su ugrizi zmija otrovnica čest slučaj akutne alergijske reakcije na protuotrov loše kvalitete mogu biti izuzetno bitne, a ponekad i smrtonosne, tvrde istraživači Sveučilišta Kelaniya.

U našoj zemlji obitavaju tri vrste otrovnih zmija: poskok, riđovka i planinski žutokrug. Sve vrste su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti kuda se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

Kako se ponašati u slučaju ugriza zmije? Pročitajte u članku: Zmije su oko nas i ovo proljeće

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo