Novosti

Migrena je šesti vodeći uzrok invalidnosti u svijetu – nova nada za oboljele dolazi iz Amerike

Europska komisija nedavno je odobrila novi lijek za migrenu u odraslih koji imaju napadaje najmanje četiri puta mjesečno. Lijek se već koristi u Americi, no ne djeluje jednako na sve.

Europska komisija odobrila je 1. travnja 2019. puštanje u promet lijeka Ajovy, profilakse za migrenu u odraslih koji imaju napadaje najmanje četiri puta mjesečno. Lijek se već koristi u Americi i pokazalo se kako su svi pacijenti koji su se liječili ovim lijekom imali značajno smanjenje napadaja migrene u odnosu na pacijente koji su primali placebo. Neželjene reakcije na lijek bile su uglavnom blage do umjerene kratkotrajne kožne reakcije na području primjene injekcije: bol, otvrdnuće, crvenilo, svrbež i osip.

Ovi lijekovi djeluju tako da blokiraju CGRP protein, ključan za prijenos boli, sprečavajući ga da se veže za receptore koji se nalaze u osjetilnim živcima lica, kao i ekspanziju krvnih žila koje migrenu čine tako mučnom.

“CGRP lijekovi jedan su od uzbudljivijih razvoja u liječenju migrene u posljednjih 20 godina”, izjavio je za časopis Prevention neurolog Dawn Buse, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku.

Migrena s aurom povećava rizik od moždanog udara, a ponekad je ova dva stanja teško razlikovati

Uobičajeni migrenski okidači

Osobe koje boluju od migrene imaju živčani sustav koji ima tendenciju reagirati na podražaje na koje mnogi drugi ljudi uopće ne bi reagirali, poput atmosferskih promjena, različitih mirisa…

Stres, premalo ili previše sna, glasni zvukovi, crno vino, neke vrste sireva i nitrati u hrani također su okidači migrene. Žene često razviju migrenu u vrijeme prve menstruacije, a kako stare, promjene hormona tijekom trudnoće, perimenopauze i menopauze također su glavni okidači, što objašnjava činjenicu zašto od migrene pati dvostruko više žena nego muškaraca.

Migrena: Oluja u glavi češće pogađa žene

Ne djeluju jednako na sve

Na žalost, novi lijekovi nisu pokazali jednako dobre rezultate kod svih pacijenata s migrenom koji su probali terapiju. Od 40 do 50 posto pacijenata u ispitivanjima nije prijavilo olakšanje. Kliničari i znanstvenici očekuju da će lijekovi biti od najveće pomoći osobama s najtežim oblikom migrene. 

Više o temi pročitajte u magazinu Ordinacija.hr koji možete kupiti samo u subotu, 22. lipnja, uz Večernji list

Kako se riješiti glavobolje i migrene?

Pripremila: Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo