Novosti

Splićani, dođite sutra na Prokurative na preventivni pregled madeža!

Djeluj sada

Javnozdravstvena akcija preventivnih pregleda madeža pod nazivom „Djeluj sada!“ održat će se sutra, 15. lipnja, na splitskim Prokurativama od 9 do 13 te od 16:30 do 20:30 sati! Besplatne preglede za građane obavljat će eminentni liječnici i sestre s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

Uz preglede, građani će moći dobiti i vrijedne savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože. Na današnjoj konferenciji za medije svi sudionici akcije odaslali su poruku javnosti, prvenstveno građanima Splita, o važnosti ove teme te ih pozvali da se odazovu preventivnim pregledima u što većem broju.

Istine i zablude o madežima i melanomu

Poziv splitskog gradonačelnika sugrađanima

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najprije se zahvalio svim liječnicima, volonterima Crvenog križa te cijelom operativnom timu akcije koji će svoj rad za dobrobit zajednice i sutra staviti u službu općeg dobra i zdravstvene zaštite naših sugrađana. Potom je poseban apel uputio upravo građanima, da dođu sutra na Prokurative i učine nešto dobro za sebe.

“Ljeto nam je stiglo, sunce upeklo, djeci završava škola i vesele se morskim radostima. Pravo je vrijeme da njih i nas zaštitimo, da promičemo i potičemo zdrav život pod suncem i podižemo svijest o tome kako se odnositi prema vlastitom zdravlju i životu!”, uputio je građanima Splita poziv gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Krstulović Opara zahvalio je i Gradu Zagrebu, idejnom začetniku ovog projekta, što je spremno odgovorio na splitski poziv da svoju akciju, koju već 12 godina uspješno provode i bogata iskustva koja imaju, podijele s građanima Splita. 

Madeži i melanom kože

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice istaknula je važnost podrške lokalne zajednice na ovakvim akcijama koje se intenzivno provode upravo na ovom našem području, posebno priobalju i na otocima gdje građani žive u okolnostima velikog broja sunčanih dana, a  nemaju dostupne dermatologe.

Akademkinja Šitum upozorila je da osim prirodnih postoje i rizici izlaganju umjetnim izvorima sunca.

“40 000 građana obuhvaćeno je ovom akcijom koja je usmjerena na edukaciju i prevenciju. Pored toga lokalne zajednice imaju i dodatne aktivnosti, pa su tako pohvalne edukacije u vrtićima koje provode kolege iz KBC-a Split. Sutra smo u Splitu svi zajedno na zajedničkom cilju i vjerujem u dobar odaziv Splićanki i Splićana”, kazala je Šitum.

Poražavajuća statistika

Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem” podsjetila je na poražavajuću statistiku i izniman porast oboljelih od melanoma posljednjih godina što ukazuje na pojačanu potrebu za preventivnim i edukativnim djelovanjem koje ova Udruga provodi diljem Hrvatske, a interes su pokazale i susjedne zemlje.

Prepoznajte melanom na vrijeme

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prenijela je čestitke zagrebačkog gradonačelnika i zahvalnosti splitskom gradonačelniku i Gradu Splitu što zdravlje građana i na ovakav način stavljaju u prvi plan. Pohvalivši izvrsnu suradnju na razinu dvaju gradova i važnost ovakvih akcija, ipak je podvukla nužnost sustavnog rješavanja ovog sve izraženijeg zdravstvenog problema koje bi bilo dijelom Nacionalnog programa prevencije protiv raka.

Važnost suradnje među gradovima na projektima socijale i zdravstva naglasila je Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, rekavši kako ovako ‘malim’ akcijama zajednički potičemo velike promjene.

Akcija „Djeluj sada!“ u Splitu se održava u organizaciji Grada Splita, Crvenog križa – Gradskog društva Split i udruge „Zdravi pod suncem“ te u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Zaštitite se od UV zračenja i spriječite rak kože

Ordinacija.hr

Foto: promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo