Novosti

Svaki drugi stanovnik Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, a svaki treći od raka

Najviše smrtnih slučajeva posljedica su ishemijske bolesti srca te cerebrovaskularne bolesti, a odmah slijede rak pluća i rak debelog crijeva. Ovi alarmantni podaci objavljeni su na tribini održanoj povodom proslave jubilarne sedamdesete godišnjice osnutka NZZJZ „Dr. Andrija Štampar.”

U sklopu tribine pod nazivom “Zdravlje za sve”, održane u prostorijama Zavoda, a koja je okupila eminentne hrvatske zdravstvene stručnjake, tradicionalno je predstavljen Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2018. godinu, u kojem su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji koji ukazuju na zdravstvenu sliku Zagrepčana, rad i iskorištenost zdravstvenih kapaciteta te organizacijsku strukturu zdravstvene zaštite.

10 simptoma srčanog udara

Uzvanicima su se obratili dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., ministar zdravstva i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik Ureda za zdravstvo.

Je li srčani udar ili zastoj srca? Znate li prepoznati razliku?

Upravo je dr. Zvonimir Šostar izrazio veliko zadovoljstvo i ponos povodom obilježavanja jubilarne godišnjice uspješnog djelovanja Zavoda.

„Ono što jest sigurno, danas Zavod ne bi postojao da nije bilo ljudi koji su pomogli da se razvije u jedan od centara medicinske izvrsnosti u Republici Hrvatskoj, jednu od najboljih javnozdravstvenih ustanova u široj regiji. Stoga, iskoristio bih ovu priliku i posebno se zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima našeg Zavoda, koji su svojim predanim radom i iznimnim znanjem pridonijeli poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge u Hrvatskoj, ali i omogućili uspješan razvoj Zavoda“, izjavio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar.

Održite zdravlje svojeg srca uz ovih 20 savjeta

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ osnovan je 1949. godine pod nazivom Higijenski zavod, a djelovao je kao stručna i istraživačka ustanova za sva pitanja s područja higijene i preventivne medicine. Tijekom godina mijenjao je razna imena, ali uvijek zadržao svoj osnovni cilj – biti najbolja javnozdravstvena ustanova u široj regiji pružajući usluge iz područja javnoga zdravstva, poštujući pritom najviše standarde društveno odgovornoga ponašanja i znanstveno utemeljenih spoznaja po načelima zdravstvene izvrsnosti.

Naša zemlja treba ovakve kvalitetne ustanove, zdravstvene djelatnike i stručnjake koji će provoditi lokalne javnozdravstvene projekte i aktivnosti u službi poboljšanja kvalitete života građana Hrvatske, ali i provoditi te sudjelovati u mnogim međunarodnim projektima, kako bi naše zdravstvo i kvaliteta naših stručnjaka bila prepoznata na svjetskoj razini. Sve ovo uspješno je objedinjeno upravo u ovoj ustanovi koja ponosno i zasluženo nosi ime velikana hrvatskog javnoga zdravstva“, ovom prilikom izjavio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med.

Ishemija: što je, kako je otkriti i liječiti?

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ danas je vodeća ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Djelatnosti Zavoda su javno zdravstvo, epidemiologija, zdravstvena ekologija i zaštita okoliša, klinička mikrobiologija, školska i sveučilišna medicina, javnozdravstvena gerontologija, prevencija ovisnosti i zaštita mentalnoga zdravlja.

„Ova javnozdravstvena ustanova osnovana je s idejom da bude vjerni voditelj i prijatelj svih Zagrepčana na putu ostvarenja što boljega zdravlja. Ponosan sam što ostvarenju i uspješnoj realizaciji te ideje danas mogu i sam svjedočiti. Predani rad i iznimno znanje stručnjaka Zavoda te konstantna želja za unaprjeđenjem ove ustanove doveli su do toga da je svakom stanovniku grada Zagreba u bilo kojem trenutku zajamčena iznimno kvalitetna skrb i preventivna njega“, izjavio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.

Kardiovaskularne bolesti – najčešći uzrok smrtnosti u gradu Zagrebu

Prema statističkim podacima objavljenim u Zdravstveno-statističkom ljetopisu Grada Zagreba, najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u Zagrebu jesu kardiovaskularne bolesti, a potom slijede maligne bolesti.

Znate li koji su simptomi raka debelog crijeva?

Svaki drugi stanovnik Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, najviše od ishemijske bolesti srca te cerebrovaskularne bolesti, dok svaki treći do četvrti stanovnik umire od raka. Nadalje, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba u 2018. godini bilo je 79,3 godine, što je gotovo 4 godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 75,6 godina. Očekivano trajanje života Zagrepčana iznosi 76,5 godina, a Zagrepčanki 81,7 godina.

Kao javnozdravstveni prioriteti za 2019. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti s naglaskom na rak pluća i rak debelog crijeva. Mentalne bolesti, naročito depresija, također predstavljaju zdravstvena područja prema kojima  javnozdravstvena intervencija u budućnosti mora biti usmjerena.

Na ovih 9 simptoma raka pluća i nepušači trebaju obratiti pozornost

Pregled stručnih i znanstvenih radova

Na javnozdravstvenoj tribini predstavljena je i publikacija Pregled stručnih i znanstvenih radova objavljenih u 2018. godini. Pregled odražava multidisciplinarnost i godišnju produktivnost stručnjaka Zavoda, a u 2018. godini broje 195 sažetaka objavljenih radova. Nadalje, u protekloj godini djelatnici Zavoda objavili su 18 izvornih znanstvenih i preglednih radova u Current Contents časopisima, s ukupnim impact factor-om većim od 60 te 15 znanstvenih radova u drugim časopisima.

Zdravlje srca – što jesti, a što obavezno izbjegavati?

Ordincija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo