Novosti

Vitamin D podiže raspoloženje kao od šale!

Dnevna bi doza vitamina D mogla biti upravo ono što stanovnici hladnijih krajeva trebaju kako bi lakše preživjeli dugu zimu. Potvrdili su to znanstvenici Fakulteta Loyola iz Chicaga. Spomenuti vitamin podiže raspoloženje tijekom mjeseci koje karakteriziraju kraći dani i češći boravak u zatvorenim prostorima.

k“Manjak vitamina D u organizmima stanovnika je i dalje vrlo raširen problem, bez obzira na njegovu korisnost o kojoj se puno razgovara. To se posebno odnosi na osobe koje cijelu zimu provode u kućama, daleko od sunčeve svjetlosti. A znamo da je ona prirodan izvor vitamina D“, izjavila je dr. Sue Penckofer.

Sama prehrana očito nije dovoljna kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina D. Kombinacija njegovog primjerenog unosa kroz prehranu, izloženost sunčevim zrakama i upotreba ovog vitamina kao dodatka prehrani može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih problema.

Članovi Fakulteta Loyola napravili su i korak dalje kako bi otkrili može li tjedna suplementacija vitaminom D poboljšati kontrolu šećera u krvi i raspoloženje žena s dijabetesom.

Depresija je povezana s povećanom inzulinskom rezistencijom, tako da ljudi s dijabetesom imaju veći rizik za bolest nego oni bez depresije. Zanimljivo je da su većem riziku izloženije pripadnice nježnijeg spola.

“Nema dokaza koji sugeriraju da suplementacija vitaminom D može smanjiti inzulinsku rezistenciju. Ako možemo stabilizirati razine inzulina, možda bismo mogli na jednostavniji i jeftiniji način poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti simptome depresije kod rizične skupine žena”, rekla je dr. Penckofer.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo