Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D snižava rizik od prijevremenog poroda

Uzimanje povećanih količina vitamina D tijekom trudnoće može značajno sniziti rizik od prijevremenog poroda, potvrdilo je novo istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu Charleston.

“Svojim trudnim pacijenticama savjetujem da dnevno uzimaju 4,000 IJ (internacionalnih jedinica), a dojiljama 6,400 IJ vitamina D. Smatram da bi ginekolozi trebali prepoznati važnost vitamina D kod budućih majki,” izjavio je istraživač Bruce Hollis.

kNaime, trenutno se u Americi i Velikoj Britaniji trudnicama savjetuje uzimanje 400 IJ vitamina D dnevno.

U prvoj eksperimentalnoj studiji o povezanost vitamina D i rizika za prijevremeni porod, sudjelovalo je 600 trudnica. I dok je jedan grupa žena primala 400 IJ po danu, druga je dobivala čak 4,000 IJ sunčanog vitamina. Kako bi budućim majkama osigurali apsolutnu sigurnost tijekom istraživanja, liječnici su ženama jednom mjesečno mjerili razinu vitamina D i kalcija u krvi te urinu.

Nakon 37 tjedana, rizik za prijevremeni porod kod grupe koja je konzumirala 4,000 IJ je bio 50 posto niži od grupe koja je uzimala tek 400 IJ.

Osim toga, žene koje su primale više vitamina D su imale manju šansu za razvoj respiratornih, vaginalnih, zubnih i drugih infekcija. Istraživanje je pokazalo kako su ove žene manje sklone razvoju dijabetesa, hipertenzije i preeklampsije tijekom drugog stanja. Kod beba čije su majke primale visoke razine sunčanog vitamina zabilježena je manja sklonost za razvoj prehlada i ekcema nego kod ostale djece.

Unatoč visokoj razini unesenog vitamina D tijekom istraživanja, niti jedan žena nije prijavila nuspojave.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo