Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D sprječava dijabetes

Vrijeme je da priznamo kako sami sebi donosimo većinu bolesti i to konzumiranjem nezdrave hrane, dijetama i tjelesnom neaktivnošću.

Konkretnije: dijabetes je dosegao epidemijske proporcije – tip 2 u većini je slučajeva uzrokovan sjedilačkim načinom života i debljinom. Sada su znanstvenici dokazali kako popisu uzročnika dijabetesa možemo dodati još jedan na koji možemo utjecati – manjak “sunčanog vitamina” tj. vitamina D.

dijabetesU istraživanju objavljenom u nedavnom izdanju britanskog Journal of Nutrition, znanstvenici s Novog Zelanda su proučavali 81 ženu podrijetlom iz južne Azije starosti od 23 do 68 godina. Svima je dijagnosticiran sindrom inzulinske rezistencije, poznatiji kao metabolički sindrom.

Ovo stanje, povezano s povećanim rizikom od oba tipa dijabetesa i srčanim bolestima, opisuje grupu zdravstvenih problema koji uključuju visoku razinu šećera u krvi, visoku razinu triglicerida, nisku razinu HDL “dobrog” kolesterola i previše sala oko struka.

Žene koje su za potrebe istraživanja svaki dan kroz šest mjeseci uzimale 4,000 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D3 pokazale su značajan napredak. Naime, njihova se inzulinska rezistencija dramatično poboljšala. Na taj je način smanjen rizik za razvoj dijabetesa.

Na samom početku istraživanja, razina vitamina D kod sudionica istraživanja se kretala oko 900 miligrama po decilitru (mg/dl). Znanstvenici su otkrili kako je efekt na zdravlje bio optimalan kad je razina vitamina D kod žena varirala između 1440 i 2142 mg/dl.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo