Novosti

Znači li spolno prenosiva bolest da je jedan od partnera nevjeran? Ovo bi bilo dobro znati…

Svjetski dan spolnog zdravlja obilježava se 4. rujna 2021.

Ovogodišnja tema je „Spolno zdravlje u digitalnom svijetu“. Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra tabu temom. 

Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Jedan od načina kako to možemo promijeniti je i putem digitalne tehnologije. Digitalne tehnologije pružaju isplativ, učinkovit i vrlo pogodan komunikacijski kanal osobito za mlade. Digitalni alati posebno su učinkoviti jer su lako dostupni, smanjuju stigmu i osiguravaju povjerljivost.

Istraživanja su pokazala da pružanje informacija o spolno i reproduktivnom zdravlju putem digitalnih alata može pozitivno utjecati na unaprjeđenje znanja, smanjenje rizičnog spolnog ponašanja te veću upotrebu zdravstvenih usluga u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ipak, važno je istaknuti da je digitalna tehnologija posebno učinkovita kad je osobama osigurana i laka dostupnost zdravstvenih usluga.

I ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz digitalnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta Živjeti zdravo. Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera.

Nemam simptome i ne moram se testirati i još 4 mita o hepatitisu: Tko sve spada u rizičnu skupinu?

Uoči obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja i završetka ljetne kampanje #NemaMaženjaBezPaženja pripremili su različite edukativne aktivnosti:

  • 03. rujna 2021., petak – digitalno savjetovalište na društvenim mrežama HZJZ-a od 11 do 14 sati
  • 04. rujna 2021., subota – poruke i fotografije ambasadora HZJZ-a povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja.

Ako i ne stignete postaviti pitanje u digitalnom savjetovalištu, pomoć i savjet možete potražiti u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja na adresi Rockefellerova 12, Zagreb.

U nastavku izdvajamo najzanimljivija pitanja i nedoumice o spolno prenosivim bolestima:

GDJE SE MOGU TESTIRATI NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI?

Na spolno prenosive bolesti možete se testirati u mikrobiološkim laboratorijima. Ako ste imali rizičan spolni odnos, možete se obratiti jednomu od centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV koji djeluju u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Karlovac, Osijek i Slavonski Brod).

IMAJU LI SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI VIDLJIVE SIMPTOME?

Spolno prenosive bolesti često nemaju vidljive simptome. Zbog toga su redoviti posjeti liječniku i odgovorno spolno ponašanje izuzetno važni.

MOŽE LI SE SPOLNO PRENOSIVA BOLEST PRENIJETI UPORABOM NUŽNIKA?

Većina spolno prenosivih bolesti ne može se prenijeti uporabom nužnika, ali se ne može isključiti kao mogući put prijenosa kod nekih spolno prenosivih bolesti.

MOGU LI SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI UZROKOVATI NEPLODNOST?

Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati neplodnost obaju spolova ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe.

MOGU LI SE SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI DOBITI SAMO DODIROM SPOLNIH ORGANA BEZ PENETRACIJE?

Da! Neke se spolno prenosive bolesti mogu prenijeti bez penetracije i bez dodira tjelesnih tekućina, dovoljan je i dodir sa zaraženom kožom.

MOŽE LI SE ISTA SPOLNO PRENOSIVA BOLEST DOBITI VIŠE PUTA?

Izlječenje spolno prenosivih bolesti ne pruža zaštitu od ponovnoga oboljenja od iste bolesti. Iznimka je od toga pravila hepatitis B, nakon čijega izlječenja ostaje trajna imunost na tu bolesti.

ZNAČI LI SPOLNO PRENOSIVA BOLEST I DA JE JEDAN OD PARTNERA NEVJERAN?

Spolni odnos nije jedini put prijenosa spolno prenosivih bolesti, tako da sama bolest ne mora značiti da je partner nevjeran. Također, neke spolno prenosive bolesti mogu dugi niz godina mirovati, odnosno moguće je da se partner zarazi prije stupanja u sadašnju vezu.

MOŽE LI SE SPOLNO PRENOSIVA BOLEST PRENIJETI STIMULACIJOM PRSTIMA?

Stimulacija prstima može prouzročiti zarazu spolno prenosivom bolešću, kao što su razne gljivične i bakterijske infekcije.

MOŽE LI SE IMATI VIŠE SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI ISTODOBNO?

Može! Jedna spolno prenosiva bolest ne isključuje mogućnost zaraze drugim spolno prenosivim bolestima.

11 (da ne povjeruješ) zabluda o spolno prenosivim bolestima – koliko stvarno trebate paničariti?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo