Zdrava i lijepa kosa - powered by Vichy

Problemi s vlasištem posljedica su neoprane kose

Foto: Shutterstock

Perut nije problem isključivo osoba sa suhom kosom. I masna kosa pogodan je teren za nastanak peruti, osobito uslijed neredovitog pranja.

Pranjem kose ne pomažete samo vlasima već i vlasištu. Iako šamponi prvenstveno služe kako bi otklonili masti iz kose, izbjegavanje pranja radi bojazni od isušivanja i dobivanja peruti neopravdano je s obzirom da šamponi pomažu u čišćenju vlasišta, čije zdravlje je temelj lijepe i zdrave kose.

Neredovito pranje kose dovodi do pojave peruti, ali i ostalih problema s vlasištem, poput dermatitisa, uši ili psorijaze. Pobrinite se za kosu na vrijeme i ne dopustite da vam lijenost uzrokuje probleme s vlasištem.

Indikatori da je došlo vrijeme za pranje kose su

  • vidljivo masna kosa
  • svrbež skalpa
  • ljuštenje skalpa
  • neugodan miris kose
  • komadići prašine ili prljavštine u kosi

Njega za vlasište

Uobičajenim ritualima za njegu kose dodajte nekoliko novih navika koje će njenom vlasištu pomoći u regeneraciji.

Pranje vlasišta

Koristite šampone i regeneratore od prirodnih sastojaka, neinvazivnih svojstva, kako bi vlasište uspjelo samo regulirati masnoću. Pri pranju kose regeneratorom izmasirajte vlasište jer mu je, kao i koži lica i tijela, potrebna hidratacija.

Peeling za vlasište

Na vlasištu se, kao i na koži lica i tijela, nakupljaju mrtve stanice kože kojih je potrebno riješiti se kako bi koža disala. Dodajte malo šećera u šampon kako bi njime nježno izmasirali vlasište bez korištenja kemikalija koje bi ga mogle iritirati.

Jabučni ocat za pH ravnotežu

Pomiješajte jabučni ocat s vodom te nježno njime izmasirajte kosu i vlasište. Ostavite da odstoji minutu pa isperite. Nakon toga, kosu možete oprati još jednom u šamponu ili regeneratoru, ako vam smeta miris. Antimikrobska svojstva jabučnog octa učinkovita su u eliminaciji raznih bakterija, potencijalnih uzroka iritacije vlasišta.

Nježnost prije svega

Kosu i vlasište tretirajte nježno, čak i ako vas svrbi. Grebanje noktima ili pretjerano češljanje može dovesti samo do povećanja iritacije ili čak i infekcije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo