Zdrava i lijepa kosa - powered by Vichy

Samo zdrava kosa može brzo rasti

Foto: Shutterstock

Čvrsta i snažna kosa raste u prosjeku 1,5 centimetara mjesečno. Spriječite usporavanje rasta kose eliminacijom faktora koji joj mogu naštetiti.

Životne navike i način na koji brinete za kosu ključni su u poticanju njenog rasta. Ukoliko želite da vaša kosa izraste u dugu i sjajnu u što kraćem vremenu, morate obratiti pozornost na elemente koji utječu na njenu snagu i čvrstoću.

Preparati za kosu

Pranje kose ju lišava masti i suši. Pobrinite se da proizvodi koje koristite za pranje kose u sebi imaju prirodne sastojke u obliku zdravih biljnih ulja koji će spriječiti isušivanje kose te zadržati njen sjaj i kvalitetu.

Prehrana

Obogatite svoje obroke namirnicama punim proteina, omega 3 kiselina, vitamina C, cinka i željeza. Riba, jaja, orašasti plodovi, grah i špinat bogati su sastojcima hranjivim za kosu koji potiču njen brži rast. Ne zaboravite na dovoljnu hidrataciju putem tekućina jer nedostatak vode u tijelu ima negativne posljedice i po kosi te vlasištu.

Stiliziranje kose

Kosa se često oštećuje pretjeranim tretmanima i oblikovanjima pomoću fena, pegle, uvijača pa čak i češlja. Pobrinite se da pravilno koristite alate za oblikovanje kose te ju u takvim prilikama nahranite serumima i regeneratorima za njegu kako ne bi došlo do većeg oštećenja, a kosu češljajte nakon što se osuši jer kao vlažna je najosjetljivija.

Redovito šišanje kose

Bez šišanja, vrhovi kose pucaju i cvjetaju. Ako se ispucali vrhove ne skrate na vrijeme, cvjetanje će se širiti prema korijenju te će više kose utoliko trebati ošišati ukoliko izbjegavate podrezivanje vrhova. Bez obzira koliku želju za što dužom kosom imali, skratite ju povremeno kako bi dugoročno bila što ljepša i sjajnija.

Zaštitite glavu

Kosa je podložna utjecaju ekstremnih meteoroloških uvjeta te se osobito isušuje i oštećuje zimi i ljeti. Zaštitite ju od štetnog utjecaja sunca, vjetra ili zime kapama i šeširima te obnavljajućim maskama i regeneratorima kako bi nesmetano rasla.

Operite ručnike

Razne bakterije mogu se nakupljati u ručnicima kojima sušite kosu, osobito ukoliko ih ostavljate vlažne. Redovito ih perite kako bi uništili sve mikrobe protiv kojih se kosa i vlasište moraju boriti umjesto da slobodno rastu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo