Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako volite smoothie, ovu supernamirnicu koristite što češće

Izlaganjem visokim temperaturama špinat gubi ključan sastojak zbog kojeg se inače ubraja u idealne namirnice za zdravlje srca. No zato je sirov u smoothieju vrhunska supernamirnica.

Pola šalice kuhanog špinata sadrži 3.5 grama željeza, što ne čini ni 20 posto od ukupnog dnevnog unosa, no s druge strane, špinat sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su odlični u očuvanju cjelokupnog zdravlja. 

Jedan od njih antioksidans je lutein, a upravo on čini špinat najboljom namirnicom za zdravlje srca. 

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Linköping, otkrilo je kako je lutein odlično antiupalno sredstvo, no sljedeće istraživanje pokazalo je kako je lutein iz špinata najkorisniji kada je dio smoothieja. 

Shutterstock

Sirovi vs. termički obrađeni špinat

Osim što je bogati rudnik luteina, špinat je krcat vitaminom C i beta-karotenima, važnim antioksidansima koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu. Ako redovito uključite špinat u svoju prehranu, zamijetit ćete promjene na koži, kosi i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B utječe na njihovu ljepotu.

Zašto vas vaš zdravi smoothie deblja? Evo kojih pet pogrešaka radite

Istraživanje je pokazalo i kako izlaganje špinata visokim temperaturama narušava razinu luteina te se za absorpciju ovog antioksidansa ne preporuča kuhanje ili pak prženje špinata. 

Time zaključujemo kako je sirovi špinat najbolji za zdravlje srca, a zbog toga što se najviše luteina izlučuje kada dolazi u doticaj s mastima iz mliječnih proizvoda, špinat je najbolje koristiti u smoothieju. 

S druge strane, istraživanja su pokazala da lutein, jednom kada je konzumiran, ostaje skladišten u imunološkom sustavu te ga tijelo crpi kroz duže razdoblje. 

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo