Visoka razina kolesterola je loša za naše zdravlje jer može uzrokovati brojne bolesti. Ako imate povišen kolesterol, prva stvar koju morate promijeniti jest prehrana. Predstavljamo vam 10 namirnica koje će vam pomoći u naumu.
1. Zob
Ako svoj kolesterol želite dovesti u red, predlažemo da uobičajeni jutarnji obrok zamijenite sa npr. zobenom kašom. Imajte na umu da dvije porcije zobi mogu sniziti LDL kolesterol za 5,3 posto u samo 6 tjedana. Dobra je vijest da zob sadrži tvar pod nazivom beta-glukan koja upija loš kolesterol.
2. Crno vino
Crveno grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina ima značajan utjecaj na razinu kolesterola. Od dvije čaše crnog vina tjedno možete imati puno koristi.
3. Losos i masna riba
Losos je iznimno koristan za zdravlje jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje gode zdravlju srca. Na taj se način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te visoke razine kolesterola. Ribe poput lososa, sardina i haringa pomažu u podizanju razine dobrog kolesterola za 4 posto.
4. Orašasti plodovi
Jednostruko nezasićene masnoće (nalaze se u orašastim plodovima, sjemenkama i sl.) imaju najnižu razinu masnih kiselina i molekule su najbolji od tri masti, odnosno poli-zasićenih masti, zasićenih masti i mono-nezasićenih masti. Orašasti plodovi su najbolji način da u organizam unesete potrebne zdrave masti bez grižnje savjesti. Budući da su masne kiseline koje dobivamo iz orašastih plodova prirodne i nisu kemijski obrađene, one su iznimno zdrave za srce.
5. Grah
Ova namirnica je odlična za srce. Tako samo ½ šalice graha dnevno pomaže u snižavanju razine kolesterola za 8 posto. Isprobajte sve vrste jer svaka od njih opskrbljuje organizam s jednom trećinom dnevnih potreba za vlaknima.
6. Čaj
Ljakoviti napitak sadrži antioksidanse, ali i manju količinu kofeina od kave. Pomaže u zaštiti kosti jer obiluje fitokemikalijama. Osim toga, čaj štiti organizam od štetnog LDL kolesterola.
7. Tamna čokolada
Ova, većini omiljena namirnica, obiluje antioksidansima i ljekovitim svojstvima koja smanjuju kolesterol. Antioksidansi skriveni u tamnoj čokoladi smanjuju štetu na krvnim žilama, ali i njihovu rupturu u jetri. Stručnjaci tvrde kako svakodnevna konzumacija 100 grama tamne čokolade pomaže u smanjenju pojave kardiovaskularnih problema za 21 posto.
K. R.