Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 razloga zašto jesti mahunarke!

Mahunarke su česti posjetitelji naše kuhinje i prehrane, no vjerojatno ni sami niste svjesni kolika je njihova nutritivna vrijednost.

Kako bi se istaknula i pokazala dobrobit mahunarki za zdravlje čovjeka, Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda upravo je ovu godinu, 2016. prozvao Međunarodnom godinom mahunarki.

One su stoljećima korištene i uzgajane dijelem svijeta, od Bliskog Istoka do Starih Grka i Rimljana, a upravo se leća smatra prvom namirnicom koju je čovjek uzgajao. Danas se one mogu prozvati superhranom, a moguće ih je i pripremati na stotine ukusnih načina.

Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima, a iznimno su i zasitne te mogu biti zamjena za meso. Osim toga, dobar su izbor za redukcijske dijete s obzirom na to da su siromašne masnoćama, a bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti. Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.

7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru

  1. Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
  2. Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
  3. Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.
  4. Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
  5. Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
  6. Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
  7. Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.

12. travnja i na Dan planete Zemlje, 22. travnja, posjetite Makronovu i sudjelujte u besplatnim prezentacijima kuhanja mahunarki

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo