Ovo meksičko voće je bogato kalijem i glutationom, te esencijalnim nutrijentom koji uništava slobodne radikale u organizmu.
Za
razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su
korisne za srce, s obzirom da podižu razinu dobrog kolesterola u krvi
(HDL-a). Ako usporedimo namaz od avokada s drugima
koji se češće konzumiraju u hrvatskoj kuhinji, on prednjači kada je u pitanju
smanjeni unos masnoća – dvije žlice namaza sadrže pet grama masnoće, dok ista
količina maslaca uključuje 23,
a majoneze devet grama masnoće. Prosječni avokado ima 50
kalorija.
Avokado također sadrži velike
količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom
institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog
tlaka je konzumirati dovoljno kalija. Samo polovica avokada sadrži 487
miligrama kalija, što je više nego jedna banana.
Dobrobiti
konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji
omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže
regeneraciji kože i hrani kosu. Lutein je nutrijent koji je bitan za zdravlje
očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzročnik
sljepoće osoba starijih od 60 godina.
Osim
što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih
kilograma. Bez obzira u kojem ga obliku konzumirate, on doprinosi osjećaju
sitosti i može pomoći držati glad pod kontrolom.
Odaberite
avokado koji je čvrst i težak za svoju veličinu, ali opet blago podatan kada ga
pritisnete. Najčešća sorta, Haas, poprimi tamniju boju kada postane zrela.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi.
Avokado
razrežite napola i pažljivo rastvorite. Uklonite košticu, ogulite kožu prstima
ili nožem, te žlicom izdubite voće. Jednom kad ga narežete, držite ga u
hladnjaku u pokrivenoj posudi ili zdjeli. Kako biste spriječili tamnjenje,
posipajte ga sokom limuna.
Preporučujemo
svježi špinat, tanko narezani crveni luk, kockice bezmasnog feta sira, narezani
avokado i dressing od octa. Okus avokada se također sjajno nadopunjuje
rajčicama i mozzarella sirom.
Ako ga zgnječite,
avokado možete koristiti kao namaz za sendviče – niskokalorijska je zamjena
kremastim sirevima i maslacu.
K. Horvat