Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bademi brišu tugu

Najnovija istraživanja
potvrđuju: osmijeh dolazi s hranom. Pokušajte se razvedriti porcijom pastrve, bademima, bananama… Ako ste izrazito loše raspoloženi, prepustite se slatkišima.

Depresivni ste i mrzovoljni? Možda je upravo pogrešna prehrana uzrok vaših muka. Osim što stvaraju žgaravicu te povisuju krvni tlak i kolesterol, neke namirnice mogu potaknuti loše raspoloženje.

kMeđu hranjivim sastojcima koji utječu na neurotransmitere bitne za mentalnu ravnotežu posebno mjesto zauzimaju vitamini B grupe.

Vrlo je važna i uloga folne kiseline, te vitamina B12 koji se ubraja među najvažnije za živčani sustav. Za žene je posebno važan vitamin B6, koji je osjetljiv na hormonske promjene pa je uočljivo da se njegova količina smanjuje u menopauzi, u predmenstrualnom razdoblju kao i u žena koje rabe hormonsku kontracepciju.

U kojoj se hrani, dakle, nalaze ti “vitamini dobrog raspoloženja”?
Pivski kvasac, pšenična zrna, jetra, jaja – bogati su ovim vitaminima. Najviše ih je, međutim, u cjelovitim žitaricama. Pšenica, ječam, zob, kukuruz, riža i raž u ljusci, sadrže u postotku najviše B vitamina.

Čeznete li za čokoladom, poslušajte savjet nutricionista: ne dopustite da se u vama razvije osjećaj krivnje zbog ove potrebe, već joj udovoljite s osjećajem mjere. Ne morate isprazniti cijelu bombonijeru da biste se oraspoložili i opskrbili energijom – dovoljna će vam biti mnogo manja količina. I ne zaboravite da čokolada, poput drugih sličnih stimulansa, u prevelikim količinama postaje kontraproduktivna.

Zaključak glasi: ako želite stabilizirali svoje raspoloženje – jedite bademe, kamenice, pivski kvasac, banane, leću, grožđice, suho voće, integralne žitarice, krumpir i jaja.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo