Banane sprječavaju rak debelog crijeva - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Banane sprječavaju rak debelog crijeva

Osim što ih voli i staro i mlado, banane se stoljećima cijene kao iznimno koristan lijek. Poznate pod latinskim imenom Musa sapienta, banane se ne ubrajaju u porodicu voća, već u tropsku biljnu obitelj.

kBilo da se koriste same ili u kombinaciji s ljekovitim biljkama, bananama se mogu liječiti čirevi, astma, očna mrena i drugi problemi s očima. Najnovije je istraživanje pokazalo da banane mogu sniziti krvni tlak te prevenirati karcinom debelog crijeva. Bogate vrijednim nutrijentima i vlaknima, banane nisu samo hrana, već iznimno moćan lijek.

Hranjivi sastojci i vitamini

Banane sadrže vitamine A, B6, C, E, i vitamin G. Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da selen sprječava karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje kako ljudskih, tako i biljnih te životinjskih stanica. Preporučeni dnevni unos iznosi 4,7 grama, dok jedna banana sama pruža preko 450 mg kalija i trećinu preporučenih dnevnih količina vitamina B6.

Banane i krvni tlak

Indijska je studija potvrdila da konzumacija dvije banane tjedno snižava krvni tlak za 10 posto, upravo poput drugih hipertenzijskih lijekova. Međutim, bez nuspojava koje izazivaju lijekovi. Tu spadaju vrtoglavica, glavobolja i urođene mane. Zrele banane su pokazale bolje djelovanje od nezrelih.

Banana liječi

kBanana se u Nigeriji koristi za liječenje očne mrene i to u kombinaciji s afričkom biljkom orinol. Kora banane se pak koristi za trajno liječenje želučanih čireva. Tako se npr. u Dali medicinskom centru u Cape Townu banane koriste za liječenje mrene uz dodatak sojinog mlijeka.

Vlakna za zdravlje

Banane sadrže vlakna pod nazivom pektin. Riječ je o najboljoj vrsti vlakana za sprječavanje raka debelog crijeva. Pektin je topivo vlakno, za razliku od netopljivih vlakana koja se nalaze u većini integralnih žitarica. Pektin se također nalazi u jabukama i krumpiru. Jedna banana sadrži dva grama vlakana, gotovo deset posto preporučene dnevne doze, koja iznosi dvadeset pet grama.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo