Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čičoka – ukusni gomolji snizuju šećer u krvi, ublažavaju upale i jačaju potenciju

Biljka poznata i pod drugim nazivima (divlji krumpir, jeruzalemska artičoka, topinambur, nahodnjak, trtol, zemljina kruška) od davnina je hrana i lijek američkim Indijancima.

Početkom 17. stoljeća donesena je iz Sjeverne Amerike u Europu gdje je danas široko rasprostranjena. Često raste samonikla uz putove, rubove šuma, na nasipima rijeka i potoka, a nerijetko se uzgaja i kao ukrasna biljka u vrtovima. Vrlo je izdržljiva i otporna na mraz, naraste i do 3 metra visine, a cvjetovi su joj lijepi, intenzivno žuti, slični suncokretu.

Mladi proljetni izdanci biljke mogu se pripremati kao varivo ili prženi na ulju, kako to rade u Japanu, no najdragocjeniji je dio čičoke njezin korijen – gomolji nepravilna oblika, slični krumpiru.

Jesenska delicija

Gomolji čičoke iskapaju se u kasnu jesen i vrlo su hranjivi. Mogu se pripremiti na iste načine kao i krumpir, no za razliku od krumpira, gomolji čičoke jestivi su i sirovi. Okusom donekle podsjećaju na lješnjake i artičoke.

Lješnjaci – jedite ih za bolju probavu i prevenciju srčanožilnih bolesti

Čičoka se može pripremiti kuhana, pečena, panirana, kao pire, nabujak ili salata (dobro se slaže s maslinovim i bučinim uljem), u savijači, izmiksana u gustu juhu… Neki čak od gomolja čičoke peku rakiju.

Prirodni prebiotik

Osim što je vrlo hranjiva, čičoka je i ljekovita. Bogata je mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i vitaminima (B, C, D) te inulinom koji smanjuje razinu šećera u krvi i prirodni je prebiotik – održava ravnotežu dobrih bakterija u probavnom sustavu i obnavlja crijevnu mikrofloru.

Muči vas probava? Imamo odgovore liječnika na 5 najčešćih pitanja

Čičoka se preporučuje dijabetičarima te onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, bolesti probavnog i mokraćnog sustava te upalne reumatske bolesti. Također se smatra afrodizijakom koji povećava mušku potenciju i plodnost.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo