Hrana i recepti

Hrana i recepti

Cimet – genijalan začin koji štiti od prehlada i smanjuje kolesterol

Već smo više puta pisali o svim dobrobitima cimeta, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti kolesterol, do toga da uravnotežava razinu šećera u krvi.

Osim njegovih zdravih učinaka, vjerujemo da će vas upravo miris cimeta prvo asocirati na Božić. Ovaj začin glavni je sastojak božićnih keksa, medenjaka i kolača, ali i kuhanog vina koje ne bi bilo ono što je bez cimeta. 

1. Vrste cimeta

Dobiva se od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija, a potonji je češći u trgovinama u Hrvatskoj. Cejlonski se ipak smatra nešto zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u vašoj prehrani, bolje odaberite njega!

Napitak od meda i cimeta pomaže u borbi protiv viška kilograma

2. Smanjuje razinu glukoze

Istraživanje pakistanskih i američkih znanstvenika pokazalo je kako cimet može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje jednog grama cimeta dnevno kroz 40 dana smanjuje razinu glukoze za 18 do 29 posto. Također, ispitanici su imali niže razine kolesterola za 12-26 posto, a razina triglicerida se smanjila za 25 do 30 posto. 

Kako pripremiti omiljene tople napitke na zdrav način?

3. Pola čajne žličice na dan

Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne žličice ovog začina na dan. Posipajte ga po voću, no ako vam je to preuobičajeni recept, probajte ga s kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga dodati u juhu ili varivo. Možete ga također dodati i jelima od chillija.

4. Egzotičan okus hrani

Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih obogatio svojom aromom.

6 omiljenih zimskih začina koji čuvaju vaše zdravlje

5. Štiti od prehlada

Dobro je znati kako se redovitim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.

10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo