Gljiva kordiceps pomaže u borbi protiv raka

Gljiva kordiceps

Istraživači Sveučilišta Nottingham su otkrili kako je rijetka, divlja gljiva pod imenom kordiceps učinkovita u liječenju raka. Spomenuta gljiva, koja se često koristi u kineskoj medicini, zaustavlja rast, diobu i proliferaciju kancerogenih stanica u tijelu.

Gljiva kordiceps je davne 1950. godine bila glavni sastojak lijeka protiv raka pod nazivom cordycepin. Iako je spomenuta verzija lijeka na kraju proglašena neučinkovitom zbog brze razgradnje u tijelu nakon primijene, aktivne komponente iz gljiva i dalje nastavljaju biti snažna pomoć u borbi s rakom.

kOvisno o dozi, ekstrakt gljive kordiceps izravno utječe na proces razvoja stanične bjelančevine, ometajući proizvodnju mRNA molekula koje ih stvaraju. U velikim dozama, kordiceps izravno zaustavlja razvoj proteina, te u svojoj osnovi eliminira sposobnost stanica raka da funkcioniraju i prežive.

Budući da se istraživanje usmjerilo na farmaceutski lijek, čija je formulacija nastala od gljive kordiceps, znanstvenica dr. Cornelia de Moor tražila je načine za poboljšanje djelotvornosti spomenutog lijeka. Njeno jedino rješenje je predlagalo davanje još jednog lijeka uz cordycepin kako bi se spriječilo njegovo propadanje u tijelu. Tim istraživača je upozorio da drugi lijek uzrokuje ozbiljne nuspojave koje mogu odvratiti pacijente od njegove upotrebe.

Iako je istraživanje primarno bilo usmjereno na cordycepin, ono je u konačnici otkrilo njegove snažne učinke u sprječavanju i liječenju raka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Biological Chemistry. Autori se nadaju kako da će rezultati studije potaknuti daljnja istraživanja o potencijalnoj koristi kordiceps gljiva u liječenje raka.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!