Tradicionalno popularne kineske goji bobice sada su se našle u glavnoj ulozi borbe protiv dijabetesa tipa 2.
Istraživanje Sveučilišta Kanzas pokazalo je kako goji bobice imaju
potencijal popraviti oštećenje mrežnice. Ovo voće, koje još nije steklo
popularnost u našim krajevima, ali je u posljednje vrijeme česta tema mnogih
znanstvenih istraživanja, može sniziti oksidativni stres koji se događa oku
zbog dijabetesa tipa 2.
Oksidativni stres označava stanično oštećenje stvaranjem reaktivnog kisika,
a povezuje se s mnogih bolestima, kao što su dijabetes, smanjeni vid ili pak
sljepoća.
Ove su crvene bobice pravi rudnik antioksidansa i štite od oksidativnog
stresa koji uzrokuju stimulansi iz okoliša i genetske mutacije. Antioksidansi
“rješavaju” slobodne radikale u tijelu, koji su odgovorni za procese
razvijanja bolesti i starenje.
Goji bobice sadrže zeaksantin, lutein, polisaharide i polifenole koji dokazano
poboljšavaju vid, uključujući senilnu makularnu degeneracija i dijabetičku
retinopatiju.
“Ne bih rekao da su goji bobice lijek, ali se mogu koristiti kao
dodatak prehrani tradicionalnim tretmanima za poboljšanje vida”, smatra
Dingbo Lin, profesor nutricionizma Sveučilišta u Kanzasu i voditelj studije
provedene na miševima.
Dijabetes se proširio svijetom i došao do točke kada je
postao epidemija. Trenutno, sedam posto globalne populacije boluje od
dijabetesa. Dijabetes tipa 1 se ne može spriječiti, no tip 2 se može
kontrolirati i čak spriječiti u više od polovice dijagnosticiranih ako se bave
tjelesnom aktivnošću i posvete pravilnoj prehrani. Zdravstvene posljedice
dijabetesa su bubrežne bolesti, sljepoća, amputacija udova, srčane bolesti i
moždani udar.
K. Horvat