Imate problema s tlakom? Pojedite lubenicu! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imate problema s tlakom? Pojedite lubenicu!

Ako se brinete za svoj tlak jer ste izloženi povišenom riziku od hipertenzije, posegnite za lubenicom i na prirodan način snizite tlak.

Američki su istraživači ustanovili kako je ovo
ljetno voće bogato tvarima koje proširuju krvne žile i tako olakšavaju prolaz
krvi, smanjujući rizik srčanog ili moždanog udara.

Visoki tlak (arterijska hipertenzija) udvostručuje rizik smrtonosnog srčanog ili
moždanog udara i najčešće je postavljana dijagnoza. Ako je sistolički
tlak 140 mm
Hg ili viši, a dijastolički 90
mm Hg ili viši tijekom dva mjerenja zaredom u stanju
mirovanja, tada govorimo o povišenom tlaku. Prema Svjetskoj zdravstvenoj
organizaciji, 44,2 posto odraslih Europljana ima arterijsku hipertenziju, a u
Hrvatskoj je početkom stoljeća 37,5 posto odraslih imalo povišen krvni tlak.

Ovo je ljetno voće bogati izvor L-citrulina koji je bitan u stvaraju
dušikovog oksida – plina koji proširuje krvne žile.

Istraživači Sveučilišta u Floridi su skupini ispitanika s prehipertenzijom
(granično stanje povišenog tlaka) davali šest grama ekstrakta lubenice
L-citrulina kroz razdoblje od šest tjedana. Ustanovili su kako se stanje
popravilo kod svih ispitanika, bez ikakvih nuspojava. Međutim, kvaka je u tome što
su ispitanici uzimali ekstrakt koji je u stvarnosti jednak jednoj i pol
lubenici!

Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje
specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. On
ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika, a smatra se
kako poboljšava plodnost.

Osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C,
bogata je vodom i (oko 92 posto) i pomaže u regulaciji tjelesne težine jer ne
sadrži mnogo kalorija.

Ako želite iz lubenice izvući najviše zdravstvenih
dobrobiti, nemojte ju čuvati u frižideru. Iako je privlačnija i nudi više
osvježenja ako je ohlađena, ona će na ovaj način izgubiti i do 40 posto
likopena nakon dva tjedna skladištenja. Najbolje bi bilo čuvati ju na sobnoj
temperaturi. Međutim, ako ste ju preprezali i načeli, tada ju držite u
hladnjaku.

Ako ste mislili kako je ovo voće prikladno samo za deset, prevarili ste se. Mogu vas razuvjeriti naše Skuhaj ovo! bloggerice Tadeja i Timna Bjažević, koje su pripremile salatu od lubenica, svježih krastavaca, peciva i sira. Uživajte!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo