Hrana i recepti

Hrana i recepti

Salata od lubenica i svježih krastavaca i peciva sa sirom

Želite pripremiti lagan ljetni obrok, a nemate ideju što skuhati? Isprobajte ovu osvježavajuću sočnu salatu u kombinaciji s aromatičnim pecivima.

k

Potrebni sastojci:

Peciva

Tijesto:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1/2 svježeg kvasca
  • žlica soli
  • 2-3 žličice šećera
  • 300 ml vode
  • malo maslinovog ulja

Nadjev:

  • k125 g mozzarelle
  • 100 g dimljenog sira
  • 100 g gaude ili nekog drugog sira po izboru
  • 150 g pršuta
  • malo bijelog papra
  • žlica nasjeckanog svježeg vlasca

Salata:

  • 150 g lubenice (crveni dio bliže kori)
  • 150 g svježih krastavaca (što manjih, poput onih za kiseljenje)
  • srednje velika glavica ljubičastog luka
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • sok ½ limete
  • malo suncokretovog ulja
  • po želji malo soli ili nekoliko kockica feta sira

Priprema:

Tijesto:

Pomiješajte brašno sa solju i načinite udubinu u koju ulijte kvasac koji ste izmrvili u malo mlake vode u kojoj ste otopili šećer. Ostavite da kvasac naraste, pa zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da udvostruči obujam. Razvaljajte u kvadrat, koji izrežite u 16 manjih kvadrata. Na svaki stavite dio nadjeva, pa spojite krajeve i slažite tijesno u kalup za pečenje, kao što biste slagali buhtle.

kPremažite lagano rukom namočenom u maslinovo uje i pecite na 180-200° C, 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i počnu se lagano odvajati od stranica.

Nadjev:

Mozzarellu narežite na kockice, ostale sireve naribajte, pršut na narežite na tanke rezance. Dodajte vlasac i malo papra i sve zajedno izmiješajte.

Salata:

Lubenicu i luk narežite na kockice, krastavce na kolutiće. Dodajte vlasac, sok limete, malo ulja, po želji posolite ili pospite kockicama feta sira.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo