Ispijanje kave pomaže u borbi protiv ovih bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ispijanje kave pomaže u borbi protiv ovih bolesti

Shutterstock

Kava pomaže jer sadrži polifenole i minerale. Bezkofeinska nema isti učinak, a učinkovitost umanjuje i dodavanje mlijeka

Vječno je pitanje je li kava zdrava, u koje doba dana i u kojim količinama. Poznato je da može imati negativan utjecaj na naš noćni san zbog kofeina pijemo li je prekasno u danu, no nove studije pokazuju da je možda i zdravija nego što smo mislili.

Dvije do četiri šalice dnevno štite nas od kardiovaskularnih bolesti i sprječavaju depresiju, pokazalo je istraživanje. Jutarnja kava ne samo da tjera umor i brige, već i potiče vaš metabolizam. To znači da sagorijevamo više kalorija i masti dnevno.

Jaja, vino, kava… Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču

Prema švedskoj studiji, kofein ima pozitivan učinak na naš metabolizam. Stručnjaci procjenjuju da šalica kave s prosječno 100 mg kofeina povećava potrošnju energije za oko 100 kalorija dnevno. 100 kalorija je otprilike jedna čokoladica.

Studija je pokazala i da su srčane aritmije rjeđe među kavopijama. Kofein zapravo povećava šećer u krvi. Ali dugoročne studije pokazuju da redoviti konzumenti kave imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači sumnjaju da je to zbog minerala poput magnezija koje kava sadrži.

Shutterstock

U drugoj studiji kineski istraživači pratili su gotovo 450.000 ljudi tijekom 12 godina. Najveći pozitivan učinak primijetili su kod onih koji su pili dvije do tri šalice kave na dan. Ipak, upozoravaju kako dodavanje mlijeka smanjuje učinak pa je bolje koristiti biljne alternative. Isto tako kava mora sadržavati kofein.

Kineska studija pokazuje da svakodnevno ispijanje kave smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od demencije također se smanjuje za 28 posto. Razlog leži u tome što kava kava sadrži polifenole koji potiču dotok krvi u mozak, a dobro opskrbljen mozak održava nas zdravima i produktivnima i ojačava živčane stanice.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo