Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jaja, vino, kava… Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču

Shutterstock 176881859

Tko bi pomislio da ove namirnice možete pohraniti u zamrzivač…

Stručnjaci imaju samo jedno upozorenje – ne stavljate u zamrzivač stvari koje kasnije ne planirate koristiti. 

Ako ste upravo obavili tjednu kupovinu namirnica, dobro je i znati koje od njih smijete čuvati u hladnjaku, koje u zamrzivaču. Dr. Tamika Sims, stručnjakinja za hranu donosi par zanimljivih informacija o tome kako pravilno pohraniti hranu. Dok su neke namirnice odmah spremne za zamrzivač, poput sladoleda ili već zamrznutog povrća, nekima tamo nije mjesto. “Nikada nemojte zamrzavati stvari koje nećete više koristiti”; savjetuje vlasnica škole kuhanja, Ronna Welsh.  

1. Jaja

Ako su trenutno jaja u prodaji po sniženoj cijeni i vi to želite iskoristiti, slobodno višak možete pohraniti u zamrzivač. Postoji ipak jedan trik – prije toga ih istucite kao da ćete raditi kajganu i pohranite u posude. Možete ih koristiti godinu dana, navodi Sims. 

2. Oguljene banane 

“Ako su banane već potpuno zrele i vi ih ne planirate jesti, ogulite ih i pohranite u hladnjak, a koristiti ih možete za pripremu napitaka ili sladoleda”, navodi Welsh. Pohranite ih u vrećice za zamrzavanje i možete ih koristiti i do mjesec dana. 

Ovo voće i povrće nemojte nikada stavljati u hladnjak – ako želite da traju

3. Kruh 

Da kruh može u zamrzivač svi već dobro znaju, ali ako ga prethodno narežete na kockice, prilikom drugog korištenja ćete imati manje posla. Tako narezan kruh možete koristiti za pripremu raznih jela a možete i napraviti puding s kruhom ili njime puniti meso. 

4. Vino

Ako vam je ostalo nešto vina nakon večere i ne planirate ga uskoro koristiti, možete ga slobodno pohraniti u zamrzivač kako ne biste morali otvarati novu butelju. Možete ga koristiti za kuhanje, pripremanje umaka i rižota ili koktela.

Što jesti za večeru ako ste na dijeti? Ovi jednostavni savjeti uključuju i desert

5. Kava

Welsh navodi kako je uobičajena praksa ostatke skuhane kave pohranjivati u zamrzivač, ali možete ju koristiti na neočekivane načine. “Umjesto da koristite kockice kave za pripremu hladne kave, možete napraviti kavu s mlijekom ili ih koristiti kod pripreme deserta”, navodi. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo