Zdravlje

Zdravlje

Ovo voće i povrće nemojte nikada stavljati u hladnjak – ako želite da traju

Shutterstock

Neke namirnice nikada ne bi trebali pohranjivati u hladnjak.

Svježe voće i povrće su namirnice pune vitamina i minerala, ali se i lako kvare. Ako znate kamo pohraniti koju namirnicu, one će sigurno dulje trajati a tako ćete manje bacati hranu. Neko voće treba biti odmah pohranjeno u hladnjak, ali drugo će radi hladnog zraka propasti i najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi.

Isto se odnosi i na povrće, a neko od njih bi se trebalo čuvati i na tamnom mjestu. Jednostavno rečeno postoji puno mogućnosti, što znači da je od velike pomoći znati što napraviti sa svježim namirnicama i zašto. Evo nekoliko primjera kako pravilno pohraniti hranu. 

Voće koje ne bi trebali ostavljati u hladnjaku

Marelice, banane, kiwi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine i papaja su neke od namirnica koje nikako ne bi trebali držati u hladnjaku jer će propadati i neke brže sazrijevati. No kada su potpuno zrele, možemo im produljiti par dana trajanje ako ih stavimo u hladnjak. Možda ste primijetili kad stavite zrele banane u hladnjak njihova kora potamni, ali one će i dalje biti dobre za jelo. 

Ovo je 5 najboljih namirnica za gubitak masnih naslaga na trbuhu, tvrdi nutricionistica

Povrće kojemu nije mjesto u hladnjaku

Luk i češnjak imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. No jednom kada uklonite koru, treba ih pohraniti u hladnjak, ali nikako u blizini krumpira jer on može potaknuti luk na klijanje. 

Krumpir i batat nikada ne bi trebali završiti u vašem hladnjaku, a te namirnice pune škroba je pametnije ostaviti na hladnijem, tamnom mjestu gdje je dostupan zrak, ali nikako u plastičnoj vrećici. Rajčica bi isto tako trebala stajati na sobnoj temperaturi, čak i kad je poputno zrela jer će hlađenjem izgubiti nešto od svima omiljenog okusa. Tikvice i bundeve isto tako čuvajte van hladnjaka. 

Ako na krumpiru vidite ovu boju, nemojte ga jesti, a razlog je ozbiljan

Što staviti u hladnjak? 

Ako povrće i voće stavljate u hladnjak, držite ih odvojenima u posudama ili vrećicama. Nemojte razne namirnice stavljati u istu posudu ili pretinac. Od voća slobodno u hladnjak stavite citrusno voće, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro će doći i salati, šparogama, cikli, kelju, mrkvama, celeru, gljivama, krastavcu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo