Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jabuka može sniziti loš kolesterol!

Ne znate što biste grickali na poslu i tako pregrmili dan do ručka? Probajte s jabukom.

Ne samo da ćete na taj način unijeti potrebna vlakna, tijelo osigurati tekućinom, zube temeljito očistiti i pomoći svom struku da ostane vitak, nego ćete na ovaj način i sniziti razinu lošeg kolesterola.

Naime, uz naviku konzumiranja jedne jabuke svakog dana, sredovječne osobe mogu znatno poboljšati zdravlje svog srca, savjetuju istraživači Sveučilišta Ohio State. Ovaj je tim angažirao nepušače stare između 40 i 60 godina koji nisu imali naviku jesti jabuke (prosječno su jeli dvije mjesečno), a također nisu uzimali dodatke prehrani s polifenolima i drugim biljnim koncentratima. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: jedni su dnevno jeli jednu veliku jabuku kroz razdoblje od četiri tjedna, drugi su uzimali kapsule sa 194 miligrama polifenola, a treći su uzimali placebo tablete bez polifenola.

Osobe koje su jele jabuke uspjele su sniziti razinu lošeg kolesterola za čak 40 posto, a ispitanici koji su uzimali dodatke s polifenolima su imali sličan utjecaj, iako nešto slabijeg intenziteta. Nimalo iznenađujuće, placebo skupina nije se makla s mrtve točke.

LDL kolesterol (tzv. loš kolesterol) može reagirati sa slobodnim radikalima i postati oksidiran, što zauzvrat može dovesti do ateroskleroze.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Functional Foods.

Nutritivne vrijednosti jabuke

Jedna srednje velika jabuka s korom sadrži: 81 kaloriju, 21 gram ugljikohidrata, četiri grama vlakna, 159 miligrama kalija, osam miligrama vitamina C, 73 IJ vitamina A te četiri mikrograma folne kiseline.

  • Jabuka je iz porodice ruža
  • svježe jabuke plivaju jer 25 posto njihova volumena čini zrak
  • jabuka je simbol besmrtnosti
  • godišnja potrošnja u Hrvatskoj je 16-17 kg po stanovniku, što je samo polovica preporučene količine
  • najveća ikad ubrana jabuka težila je 1416 grama: ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda, a ubrana je u Michiganu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo