Hrana i recepti

Hrana i recepti

Japanske šitake gljive mogu pobijediti HPV!

Mogu li zaista japanske šitake gljive ubiti HPV virus, koji je najčešći uzrok raka vrata maternice?

S HPV-om su povezani rak grlića maternice, rak grla, analni rak, vaginalni rak te rak penisa.

Japanske šitake gljive odavno su cijenjene zbog svojih zdravstvenih dobrobiti. Naime, mnoge su studije dokazale kako imaju sposobnost smanjivanja tumora, a najnovija potvrda je stigla iz “američkog tabora”. Tako su istraživači Sveučilišta Teksas ustanovili kako redovita konzumacija ovih gljiva može tijelo očistiti od virusa HPV-a, najpoznatijeg uzročnika raka vratamaternice kod žena, ali i mnogih drugih malignih boelsti.

Za potrebe studije, istraživači su svakodnevno ženama koje su bile pozitivne na HPV davali ekstrakt gljiva šitake kroz razdoblje od šest mjeseci. Čak je pet žena na kraju kliničkog istraživanja ozdravilo, dok je samo jedna pacijentica i dalje imala HPV.

“Ustanovili smo kako je dostatno liječenje od barem tri mjeseca, no kod nekih se žena to razvuklo na šest mjeseci”, komentirala je profesorica Judith Smith, voditeljica studije. Njen je tim prethodno dobio pozitivne rezultate u pokusima nad laboratorijskim miševima. Ohrabreni inicijalnim uspjehom, američki istraživači planiraju potvrditi svoje rezultate na većem istraživanju.

“Tajna” šitake gljiva leži u kemikaliji AHCC koja djeluje poput imunoterapije – liječenja kod kojeg tijelo samo koristi svoj imunološki sustav kako bi se oduprijelo bolesti. Naime, on povećava broj i aktivnost stanica prirodnih ubojica, dendrita i citokina, koji tijelu omogućuju učinkovit odgovor na infekciju virusom HPV-a i blokiraju stvaranje tumora.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo