Javorov sirup je nova super hrana - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Javorov sirup je nova super hrana

Do nedavno su stručnjaci znali kako čisti javorov sirup sadrži 20 ljekovitih spojeva, međutim, sada su otkrili 34 nove!

Istraživači Sveučilišta Rhode Island prošle su godine došli do zaključka kako javorov sirup imaju protukancerogena, protubakterijska i protudijabetička svojstva. Sada su u ovom sirupu izdvojili fenole koji imaju antioksidativni učinak i pomažu protiv smrtonosnih bolesti. “Priroda je najbolji ljekarnik”, tvrdi dr. Navindra Seeram, voditelj studije o javorovom sirupu.

“Znamo da su sastavnice [sirupa] protuupalne, a upale su povezane s ozbiljnim kroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, dijabetes, određene vrste raka i neurodegeneričke bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Jamčim da je vrlo malo, ako ih ima uopće, prirodnih zaslađivača koji imaju ovaj antioksidaivni koktel dobrotvornih sastavnica: sadrži dobrobitne sastavnice koje nalazimo u bobičastom voću, nekim čajevima i lanenim sjemenkama”, objasnio je Seeram.

Jedna od novih sastavnica je Quebecol – koju su istraživači nazvali u čast kanadske provincije Quebec, svjetskog lidera u proizvodnji javorovog sirupa. Quebecol ima jedinstvenu kemijsku strukturu koja do sada nije pronađena u prirodi.

Iako je javorov sirup pravi rudnik zdravstvenih dobrobiti, stručnjaci upozoravaju da ne pretjerate s njegovom konzumacijom. Koristite ga onako kako ga tradicionalno na Novom kontinentu jedu – kao preljev za palačinke. Zdraviji je od kukuruznog fruktoznog sirupa i ima bolji okus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo