Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeste li ikada probali spavati sa svježim lukom u čarapama?

Shutterstock

Vjerujemo da ste se već i sami uvjerili kako crveni luk postavljen uz uzglavlje kreveta u trenu smiruje i najuporniji kašalj, ali jeste li znali da je ovaj zdravi plod jednako učinkovit kada ga prislonite uz stopalo i preko njega navučete čarapu?

Nema sumnje da su stopala vjerojatno jedan od najzenamarenijih dijelova našeg tijela. To nije dobro jer upravo u stopalima nalaze se živčani završeci povezani s brojnim organima u tijelu.

Luk – tajno oružje zdravlja

Upravo iz tog razloga mnogi se ljudi zaklinju u refleksologiju oblik terapeutske masaže koji se primjenjuje na stopalima (i dlanovima), zahvaljujući kojoj se tijelo oslobađa napetosti pa čak i nekih zdravstvenih poteškoća.

Ljekoviti sastojci luka imaju puno bolji učinak na brojne organe u tijelu upravo zbog živčanih završetaka smještenih u našim stopalima – tvrde zagovornici metode stvavljanja obloga od svježeg crvenog luka na stopalima.

Vrste luka i njihova dobrobit za zdravlje

Ljekovita svojstva luka od davnina su poznata u narodu zbog čega su ga naši preci redovito koristili u liječenju raznih oboljenja, a i danas nije drugačije. 

Znanstvenici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te u suzbijanju stanja koji dovode do okisdativnog stresa. Ova namirnica koju svakodnevno koristimo u kuhinji također pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, razine šećera u krvi te ima detoksikacijska svojstva koja pročišćuju krv. Poznat je i po tome da smanjuje rizik od razvoja kancerogenih stanica u organizmu!

Zašto je crveni luk ipak bolji od bijeloga luka?

Najbolje vrijeme za obloge od svježeg luka jest prije spavanja jer tako imate cijelu noć na raspolaganju da dopustite ovome moćnom plodu da odradi svoj posao. Odaberite najveću glavicu i narežite je poprečno – kao da pripremate pržene kolutove luka. Nakon toga uzmite najveći komad koji ste dobili rezanjem, pritisnite ga na svod stopala i navucite pamučnu čarapu. Isti postupak ponovite na drugom stopalu, zatim se udobno smjestite i prepustite lijepim snovima.

3 jednostavna trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

Jedini problem mogao bi biti što će vam spavaća soba vjerojatno smrditi poput ćevabdžinice, ali to je mala cijena u usporedbi sa svim blagodatima koje luk ima na vaše zdravlje.

Ovo su samo neke od njih:

Jača imunitet

Luk je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan u održavanju zdravog imuniteta. Oblozima od svježeg luka na stopalima možete smanjiti rizik od razvoja infekcija u organizmu.

Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i poznat je po tome da uništava bakterije koje uzrokuju upalna stanja u organizmu.

Medvjeđi luk savršen je za proljetno čišćenje organizma

Pročišćava krv

Vaša krv zadužena je za prijenos kisika i hranjivih tvari u sve stanice u organizmu. Usto, putem skuplja otpadne tvari i otrove kojih se organizam rješava. Smatra se da oblozi od luka na stopalima pomažu organizmu da učinkovitije odvaja otrovne tvari nakupljene u krvotoku prije nego one uzrokuju po zdravlje opasna stanja.

Preporuka dijabetičarima: jedite jabuke i luk

Normalizira razinu šećera u krvi

Osobe koje boluju od dijebatesa ili su u stanju predijabetesa svakako bi noću trebali spavati s oblozima od svježeg luka na stopalima, tvrde zagovornici ove metode.

Luk može potaknuti proizvodnju inzulina u organizmu, koji pomaže u prijenosu šećera iz krvi u stanice i na taj način regulira njegovu razinu.

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo