A što vi jedete? S ovim pitanjem nutricionisti se susreću gotovo svakodnevno, a odgovor je jednostavniji nego što očekujete.
Nutricionistica Keri Glassman za today.com otkrila je koje se namirnice svakodnevno nalaze na njenom jelovniku, ali i kako ih najradije priprema.
1. Kava
Bogata je antioksidansima, a ispijanje jedne šalice kave na dan čak je povezano i s nižim rizikom od dijabetesa, moždanog udara i depresije. Za još bolji efekt pijte kavu s nezaslađenim bademovim mlijekom i bez šećera.
Sve što morate znati o medicinskoj dijeti + jelovnik za 7 dana
2. Smoothie
Smoothie je omiljen doručak “za van” mnogih nutricionista. Možete ga pripremiti s proteinskim prahom, bademovim mlijekom, zelenim povrćem…
Nije li ovo najljepši smoothie u svemiru? Naravno, i jako je zdrav!
3. Zeleno povrće
Zeleno povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima te antioksidansima. Konzumacija ovog povrća povezana je s nižim kolesterolom, prevencijom srčanih bolesti, a može pomoći i u smanjenju rizika od nastanka raka.
Za zanimljiviji okus, omiljenom povrću dodajte bučine sjemenke s malo kozjeg sira i hrskave jabuke. Opcija je bezbroj, samo ih treba istražiti i isprobati.
4. Hladno prešana ulja
Određene vrste masnoća (maslinovo ulje, kokosovo, bademovo) svoje mjesto u prehrani trebale bi naći svaki dan. Kombinirajte ih kao dresing u salatama.
5. Orašasti plodovi
Ne postoji bolji međuobrok od orašastih plodova i neka se uvijek nađu uz vas. Kombinirajte ih i u raznim salatama.
6. Proteini (piletina ili losos)
Proteini su važni za izgradnju mišića. Nutricionistica Keri Glassman za ručak uglavnom jede salate, a za večeru bira piletinu, govedinu iz slobodnog uzgoja, divljeg lososa ili neku drugu ribu. Ako imate svoje omiljene marinade tada je ovo meso jednostavno za pripremiti.
Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora
M. P.
Foto: Shutterstock