Kesteni ubijaju bezvoljnost i umor

Kesten

Kesten u današnje vrijeme predstavlja tradicionalni sastojak jesenskih poslastica. Iako se nekoć smatrao "kruhom siromašnih" njegova je upotreba danas pala u drugi plan.

Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Oni se od ostalih orašastih plodova razlikuju po maloj količini masti i visokom udjelu škroba. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa. U većini se slučajeva jedu kuhani, prženi ili kao dodatak juhama i jelima.

KestenNutritivna vrijednost - 100 grama

  • Vitamin B: Tiamin 22 mg
  • Riboflavin: 22 mg
  • Niacin: 6 mg
  • Kalcij: 27mg
  • Željezo: 3.8 mg
  • Fosfor: 373 mg
  • Masnoća: 4.1 mg
  • Protein: 2.9 mg
  • Kalorije: 377


Zdravstvena korist

Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja.

Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!