Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koja je važnost zdrave prehrane nakon srčanog udara

Prelazak na zdravi režim prehrane nakon doživjelog srčanog udara rezultirao je 30 posto nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg razloga i čak 40 posto nižim rizikom od smrti zbog bolesti srca.

Slušanje naputaka liječnika ponekad nije lako, pogotovo ako se preporučuje jednom zauvijek okrenuti leđa lošim navikama kao što su pušenje ili konzumacija nezdrave hrane. Međutim, kada je zdravlje u pitanju, trebali bismo bez rezervacija prihvatiti liječničke naputke i prigrliti stil života koji će osigurati brži oporavak nakon bolesti ili sniziti rizik od novih u budućnosti.

Ovo pogotovo vrijedi za pacijente koji su doživjeli infarkt srca, tvrde harvardski istraživači koji su nedavnim istraživanjem ustanovili kako se rizik od umiranja snizuje kod onih pacijenata koji su usvojili zdrave prehrambene navike nakon srčanog udara. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke oko 4000 ispitanika. Točnije, prelazak na zdravi režim prehrane nakon doživjelog srčanog udara rezultirao je 30 posto nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg razloga i čak 40 posto nižim rizikom od smrti zbog bolesti srca. Dobre vijesti, zar ne?!

Ako se pitate što podrazumijeva zdrava prehrana, ona sadrži veće količine voća, povrća, svježe ribe i maslinovog ulja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Što još utječe na naše zdravlje nakon srčanog udara?

Osim zdrave prehrane, liječnici ističu važnost prestanka pušenja zbog boljeg oporavka nakon srčanog udara i osiguravanja kasnijeg zdravlja. To je pokazala i studija Sveučilišta u Tel Avivu

Pušenje smanjuje očekivano trajanje života nakon srčanog udara. Oni koji nikada nisu pušili izloženi su nižem riziku – za 43 posto – od umiranja, u usporedbi sa stalnim pušačima”, izjavio je Yariv Gerber, čelnik studije objavljene u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

No, čak i osobe koje dugo puše mogu značajno smanjiti rizik, jednom kada se odreknu cigareta. “Ustanovili smo kako ljudi koji nakon prvog srčanog udara prestanu pušiti imaju 37 posto niži rizik od umiranja od drugog srčanog udara, u usporedbi s onima koji nastave pušiti, neovisno o lošoj zdravstvenoj situaciji”, zaključio je Gerber.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo